Foto: Scanpix

Danskarna världsmästare i vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

I december kom mer än hälften av Danmarks el från vindkraft, och det har aldrig hänt förut i något land.

Mer exakt, var det 57,4 procent av all el som danskarna använde i december som kom från vindkraft. Det visar nya siffror från Energinet.dk.

– Det är en milstolpe för den danska vindkraftsindustrin, säger Henrik Stiesdal, CTO för Siemens Wind Power i Brande, till Danmarks Radio.

– Det är oerhört viktigt att vi på detta sätt kan visa att en mycket större del av energin kan komma från vindkraft än vad man tidigare trott, fortsätter han.

100 procent på en dag

Henrik Stiesdal har nyligen analyserat energidata från 2013 och konstaterar att för hela året kom 33,8 procent av danskarnas elförbrukning från vindkraft. Det är första gången som ett land får så mycket energi som en tredjedel av sin årsförbrukning av enbart vindkraft.

Och på en och samma dag – 21 december – producerade de danska vindmöllorna mer ström än hela den danska totalkonsumtionen, mer än 100 procent.

– Det här ökar trovärdigheten för att vindkraft faktiskt är en energikälla att räkna med när vi marknadsför oss utomlands. En grön omställning är möjlig, säger Henrik Stiesdal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer