Danske säpochefen avgår

Publicerad

Chefen för den danska säkerhetspolisen (PET), Jacob Scharf, meddelade överraskande i tisdags att han avgår vid årsskiftet.

Beskedet, som väckt stor uppmärksamhet i danska medier, bottnar i en politisk storm kring hur PET arbetar. Arbetsmiljön är så dålig att polisförbundets medlemmar brutit samarbetet med PET-ledningen.

Därtill kommer ett politiskt bråk mellan PET och det politiska etablissemanget om hur PET försökt manipulera behovet av personskydd för Dansk folkepartis Pia Kjærsgaards genom att smygtitta i hennes kalender.

Genom att förslå tider för olika besök när man visste att Kjærsgaard inte hade möjlighet att delta, sparade man bevakningspengar, hävdar PET-anställda. Scharf har i stort medgivit manipulationerna.

Kjærsgaard är nöjd.

– Scharf har flera gånger bevisat att han inte var uppgiften vuxen. Nu är han historia och det gläder mig, kommenterar hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.