Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill bevisa att denna teknik kan skriva ut och bygga solida byggnader som kommer hålla i flera hundra år”, säger Hasan Alsofi grundare av byggnadsföretaget 3DCP Group. Foto: Danmarks Radio

Danskt företag 3D-printar skolor i Ukraina: ”Ska hålla i flera hundra år”

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Ukraina står förfallna byggnader efter de många attackerna från ryska robotar. Återbyggnaden av samhället kommer att kräva massiva insatser, men med hjälp av 3D-teknik från Danmark kan arbetet gå betydligt snabbare.

– Vi vill bevisa att denna teknik kan skriva ut och bygga solida byggnader som kommer hålla i flera hundra år, säger Hasan Alsofi grundare av byggnadsföretaget.

Det danska företaget har precis avslutat bygget av en kombinerad skola och dagis i Lviv med hjälp av 3D-utskriftsteknik. Syftet med tekniken är att bygga snabbare, med mindre arbetskraft, för att återuppbygga Ukraina.

Byggnadsföretaget får stoppa arbetet flera gånger om dagen när luftlarmet går. Dessutom, på grund av varma temperaturer i Lviv under dagen, måste betongen övervakas noggrant. Utan störningar kan tekniken konstruera 270 kvadratmeter på bara 32 timmar.

– Det här är framtiden, den är otrolig, galen och snabb. Det kräver inget manuellt arbete, säger en ukrainsk arbetare.

Se den danska 3D-tekniken i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.