Dansmanifestationer mot kvinnovåld

Uppdaterad
Publicerad

Från New Delhi till Falun dansar kvinnor under dagen i en världsomfattande manifestation mot våld mot kvinnor.

I dag har det dansats över hela världen. Det är en världsomfattande manifestation mot kvinnovåld som har samlat kvinnor och män överallt från Indien till Kongo-Kinshasa och i städer som Berlin och i San Fransisco.

Och även i Sverige är spontandans i form av så kallade flashmobs planerade.

– Det gör vi för att vara en del av den världsomfattande manifestationen mot kvinnovåld, säger Alexandra Telluselle, initiativtagare till One Billion Rising Stockholm.

Målet: En miljard dansande

Det är organisationen V-Day som arrangerar manifestationen One Billion Rising. En dansmanifestation mot kvinnovåld där målet är att en miljard personer ska resa sig och dansa mot kvinnovåldet.

Hur många som faktiskt deltar är oerhört svårt att uppskatta men redan tusentals personer slutit upp flera håll runt om i världen.

– Manifestationen pågår i 190 länder och jag läste till exempel på twitter att det var 2.000 som slöt upp i Melbourne, säger Alexandra Telluselle.

Arbetet med den världsomfattande manifestationen har pågått i ett år och en av initiativtagarna är den prisbelönta manusförfattaren Eve Ensler.

– I dag börjar dansen och med dansen kommer vi uttrycka vår ilska och glädje och vår starka önskan för en värld där kvinnor är fria, säkra och jämlika skriver hon på den brittiska tidningen The Guardians hemsida.

Flashmob i Stockholm

Under kvällen kommer liknande manifestationer genomföras i Stockholm och Falun. Alexandra Telluselle vet inte hur många som kommer delta i flashmoben på Stockholm central 18.30.

– Min förhoppning är att det blir glädje och att folk vågar hoppa in och dansa och ha kul. Det handlar att vi kvinnor ska få ta lika mycket plats som män, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.