Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stefan Åsberg förklara varför USA och president Biden nu står inför en migrantkris vid gränsen. Foto: TT/AP/SVT

Migrantkris i USA – aldrig tidigare har så många försökt korsa gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Bara under maj månad greps omkring 239 000 migranter av den amerikanska gränspolisen. En rekordsiffra som tydligt visar den krisartade situation som nu pågår längs gränsen mellan USA och Mexiko.

– Håller trenden i sig så kommer gränspolisen omhänderta cirka två miljoner migranter under 2022, säger Stefan Åsberg, utrikeskorrespondent.

Enligt Stefan Åsberg är det flera faktorer som lett fram till den nuvarande situationen. Bland annat den speciella ”hälsolagen”, som infördes av dåvarande president Trump under coronapandemin.

Lagen gjorde att alla som tog sig över gränsen omedelbart skickades tillbaka till Mexiko vilket skapat extrema situationer när stora mängder migranter samlats i gränsstäderna.

– Nu har det gått så lång tid så att många har fått slut på pengar och man har blivit desperata, säger Stefan Åsberg, utrikeskorrespondent.

Vill riva upp lagen

Att president Biden uttalat sig om att riva upp lagen har därför fått mängder av migranter att pröva sina chanser och riskera sina liv vid gränsen.

– Men egentligen har ingenting förändrats. Muren har upphört, men allt annat är det samma.

Stora migrantströmmar rör sig genom Syd- och Latinamerika och långt ifrån alla är ens nära den amerikanska gränsen. Enligt tidningen El País har bland annat Colombia tagit emot miljontals av flyktingar från Venezuela och cirka 10 procent av befolkningen i Costa Rica består nu av migranter, framförallt från Nicaragua.

Hör Stefan Åsbergs analys över läget i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.