Därför användes melamin i mjölkersättningen

Uppdaterad
Publicerad

Många undrar säkert varför man blandar en sorts plast i maten. Förklaringen är att melamin höjer proteinnivån i livsmedlet så att kontroller visar en högre proteinnivå än vad som verkligen finns i livsmedlet.

Kort uttryckt kan man säga att melamin blandas i mjölkersättningspulvret för att det är lönsamt.

Fabriken kan spara pengar på att minska halten av mjölkprotein i produkten och tjäna ytterligare på att halten framstår som mycket stor.

Fakta om Melamin

* Melamin, det ämne som har använts i mjölkprodukter av 22 kinesiska mejerier, är ett organiskt ämne rikt på kväve.

* Det kan i fast form och kombinerat med formaldehyd bli plastmaterial och kan användas i klister, plastkärl och som flamskydd. Dess höga kvävehalt gör att det också används som gödsel.

* Kvävenivån är en nyckelindikator på proteinnivå i livsmedel.

* Det finns i Kina en blomstrande marknad för melamin i pulverform som tillägg till låghaltigt protein av vete, soja och annat för att ge intryck att fodret har högre proteinnivå än det har.

* Melamin är förbjudet i mat i både Kina och USA. Det anses i och för sig inte vara extremt giftigt att inta, men det har visat sig orsaka njursten och andra urinvägsproblem hos laboratoriedjur, speciellt när det bildar kristaller med andra ämnen.

* De flesta spädbarn som blivit sjuka har druckit mjölkersättningen i 3-6 månader.

Källa: TT-AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.