Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur troligt är det att Ryssland skulle använda kärnvapen i Ukrainakriget? Hör kärnvapenexperten analysera läget. Foto: TT/AP

Därför är ett ryskt kärnvapenanfall osannolikt – men inte uteslutet

Uppdaterad
Publicerad

I september sa Putin att han skulle använda ”alla tillgängliga medel” för att försvara Rysslands territorium. Det skapade stor uppmärksamhet och det ryska kärnvapenhotet som beskrivits som det allvarligaste sedan Kalla krigets dagar. Men bland experter världen runt är budskapet tydligt.

– Tröskeln för att använda kärnvapen är fortfarande extremt hög. Ingen är ens nära att faktiskt kliva över den, säger Pavel Podvig, senior forskare vid FN:s institut för nedrustningsforskning.

Men samtidigt går det inte helt att utesluta att Putin trycker på knappen.

Ryssland och Rysslands regim är satt under hård militär, ekonomisk och politisk press. Och i en händelse om Ukraina skulle röra sig allt närmare den ryska gränsen, vad händer då?

– Faktum är ju att vapnen finns där, procedurerna för att använda dem och scenariorna för hur det kan eskalera ditåt, säger Pavel Podvig, senior forskare vid FN:s institut för nedrustningsforskning.

”Ska tas på allvar”

Men han understryker att hur extrema omständigheter man än ser framför sig så är det väldigt svårt att tänka sig scenarier där Ryssland gör verklighet av hoten. Både USA och Nato har understrukit att det skulle medföra katastrofala konsekvenser för Ryssland, även om man inte specificerat vad det betyder.

– Men kärnvapenhot ska tas på allvar och vi ska göra det klart att bara tanken att använda kärnvapen ska fördömas, utan reservation.

Hör experten Pavel Podvig analysera kärnvapenhotet från Ryssland i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.