Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera historiska beslut av Högsta domstolen har format USA, och ofta väckt starka reaktioner. Som 1954 när domstolen beslutade att man inte längre fick segregera skolbarn. Foto: TT/SVT

Därför är Högsta domstolen i USA så viktig

Uppdaterad
Publicerad

Valet av en ny domare  kommer att påverka USA i flera decennier. Om Amy Coney Barrett väljs in i Högsta domstolen får hon en av de mäktigaste positionerna i USA.

– Det är väldigt viktigt eftersom den här personen sitter tills den dör, säger Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet.

Högsta domstolen har i flera historiska beslut format och förändrat USA. De senaste åren har den politiska kampen om att få in antingen konservativa eller liberala domare hårdnat och skapat heta debatter i den amerikanska senaten.

– Det är två väldigt olika syner på hur man tolkar konstitutionen, säger Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet.

Men när blev egentligen Högsta domstolen så politisk, och vad får det för konsekvenser?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer