Ända sedan 1949, då nationalistpartiet Kuomintang flydde till ön Taiwan efter att ha besegrats i det kinesiska inbördeskriget, har Folkrepubliken Kina haft som mål att återförena ön med fastlandet.

Därför är Kina och Taiwan i konflikt

Publicerad

Taiwan har en egen president och parlament. Men politiskt är det komplicerat. Bara ett fåtal länder erkänner Taiwan och konflikten med Kina är en av de äldsta och djupaste. Formellt har kriget mellan Kina och Taiwan aldrig avslutats.

Taiwan har haft en oklar politisk status ända sedan 1949, då republiken Kinas politiska ledning tog sin tillflykt till ön undan den kommunistiska revolutionen. Taiwan, som i sin tur gör anspråk på att vara det rättmätiga Kina, är i dag erkänt som självständig stat i ett fåtal länder, dock inte av FN.

Fram till 1971 var det Taiwan som hade Kinas plats i FN, inklusive säkerhetsrådet, men sedan dess har öriket varit diplomatiskt isolerat. Taiwan har klarat sig ganska bra ändå. Det har en väl utvecklad ekonomi och är en ledande tillverkare av högteknologiska varor.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.