Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ökning av späckhuggarangrepp mot båtar – gäckar forskarna

Publicerad

Ett gäng lekfulla späckhuggare fortsätter att attackera båtar vid Gibraltars kust – och angreppen blir allt fler. Nu kliar den marina forskarvärlden sina geniknölar för att ta reda på vad ”mördarvalarna” egentligen vill.

– De kan ha påbörjat något slags påhitt – alltså något som är kul, säger marinbiolog Jimmie Lindell.

Sedan 2020 har flera späckhuggare utgjort ett problem vid Gibraltarsundet, vid Portugals kust och utanför de skotska Shetlandsöarna. De ger sig på segelbåtar och deras roder – dessutom verkar späckhuggarna lära sig av varandra.  

De senaste tre åren har de gett sig på båtar i Gibraltarsundet över 500 gånger och alla gånger har någon eller några ur samma grupp med cirka 15 valar varit involverade.  

Sedan 2020 har attackerna dessutom ökat stadigt från 52 per år till 207 rapporterade attacker under 2022.   

Varför attackerar späckhuggarna? 

Forskarna är inte helt ense om vad attackerna beror på. Troligt är att ett djur börjat detta beteende efter en incident med en båt. Biologer vid universitetet i Aveiro i Portugal som forskat på fenomenet tror att så kan ha varit fallet med en särskild hona – White Gladis. 

White Gladis fastnade i ett nät 2020, och efter händelsen är det också hon som synts vid attackerna tillsammans med sju andra unga späckhuggare. 

Marinbiologen: De kanske tycker det är kul 

Enligt Jimmie Lindell, marinbiolog med fokus på späckhuggare, kan det också vara så att späckhuggarna helt enkelt tycker att det är kul.

– De är väldigt intelligenta djur. Man ser att de hittar på massa saker – ha en manet i munnen eller balansera en lax på huvudet, säger han.

Han beskriver späckhuggare som “påhittiga och lekfulla”, men påminner även om att det faktiskt rör sig om en utrotningshotad population. 

– Det kan vara så att de har många stressande faktorer som gör att det kan röra sig om ett stressbetingat beteende, säger han.

Vad kan båtar göra för att undvika en attack?

– Det viktigaste är att hålla sig uppdaterad. Om man inte måste segla i regionen så är det att avråda.

Se när späckhuggarna ger sig på båtarnas roder i videon ovan. 

Om späckhuggare

Späckhuggaren är en tandval och den största i sin familj Delphinidae, som även inkluderar de arter som vi kallar delfiner. På engelska kallas späckhuggaren för killer whale (mördarval) eller orca, som kommer från det latinska namnet.

Kroppslängd: Hanar kan bli upp till 9,5 meter och honor kan bli upp till 7 meter. 

Vikt: Hane upp till 8 000 kg, hona 4 000 kg. 

Livslängd: Honor upp till 90 år, hanar upp till 40 år. 

Utbredning: I alla större hav. Utanför Norges kust finns cirka 1500 stycken, och nästan varje år ses späckhuggare utanför västkusten. Hur många som finns totalt i världshaven vet man inte. 

Källa: Världsnaturfonden WWF

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.