Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en begränsning av den politiska diskursen,” säger historiker Per Anders Rudling. Foto: Reuters.

Därför förbjuds böcker och musik i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Sedan början av kriget har elva politiska partier med Rysslandskopplingar förbjudits i Ukriana.
– Det är en begränsning av den politiska diskursen. Man vill markera en gräns för vad som är socialt acceptabelt och inte, säger Per Anders Rudling, docent i historia vid Lunds Universitet.

I början av kriget stiftade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lagar som förbjuder politiska partier med kopplingar till Ryssland. Sedan dess har Ukrainas justitiedepartment förbjudit elva politiska partier och tagit över deras egendom.

Avstängningen ska gälla så länge landets införda krigslagar råder.

Det största av de numera förbjudna partierna, Oppositionell plattform – för livet, har haft 44 av parlamentets 450 platser. Partiet leds av Viktor Medvedtjuk som har nära band till Rysslands president Vladimir Putin. Den ryske presidenten är gudfar till Medvedtjuks dotter.

Inte första gången

Men Ukraina har förbjudit politiska partier tidigare. År 2015 stiftades lagar som skulle begränsa ”pro-sovjetiska attityder och ideologi”.

– I praktiken förbjöds Kommunistpartiet som hade varit en viktig politisk faktor, säger Per Anders Rudling, docent i historia vid Lunds Universitet.

Dessutom har det ukrainska parlamentet förbjudit musik som är gjord av ryska medborgare. Musik av ryska artister kommer att förbjudas från att spelas i medier eller i kollektivtrafiken. Det blir också förbjudet att importera böcker av ryska författare.  Artister som fördömt Rysslands krig är undantagna från lagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer