Under fredagen röstar norska Kristelig Folkeparti, med partiledaren ledare Knut Arild Hareide, om de ska korsa blockgränsen. Foto: SVT

Därför kan det bli regeringskris i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen ska det lilla kristdemokratiska partiet Kristelig Folkeparti (KRF) bestämma om partiet ska byta sida och ta ett kliv till vänster. Det skulle innebära att partiet går över till det rödgröna blocket, vilket i sin tur skulle fälla den sittande högerregeringen i Norge.

För drygt en månad sedan sa Kristelig Folkepartis ledare Knut Arild Hareide att han vill att KRF ska sluta agera stödparti åt till den sittande regeringen och istället ingå i en rödgrön koalition (tillsammans med Arbeidepartiet och Senterpartiet).

Men hans två närmsta politiker vill istället att partiet ska gå från stödparti, till regeringsparti i den sittande högerregeringen.

KRF har sedan 2013, då man blev stödparti åt regeringen, tappat allt fler röster. Enligt NRK:s senaste opinionsmätning har partiet tre procent.

50 procent av KRF:s medlemmar håller vill däremot inte byta sida.

Under ett extra nationellt partimöte under fredagen ska KRF:s framtid bestämmas.

Kristelig Folkepartis (KRF) populäre partiledare Knut Arild Hareide har hotat med att avgå om partiet inte beslutar sig för att ansluta till det rödgröna blocket, det säger han till NRK.

– Det är inte rätt för partiet att jag fortsätter vara ledare om landsmötet väljer en annan riktning, säger han.

Alternativet att fortsätta som passivt stödparti till den sittande regeringen fick minst antal röster vid Kristelig Folkepartis votering på fredagkvällen. Därmed kommer medlemmarna gå till en avgörande omröstning – om man ska söka sig till höger eller vänster för att ta plats i en regering.

Mandatfördelning i norska Stortinget

I valet 11 september 2017 fick de fyra borgerliga partierna i Norge totalt 88 av 169 mandat i Stortinget. Efter valet bildade statsminister och Høyreledaren Erna Solberg regering tillsammans med liberala Venstre och högerpopulistiska Fremskrittspartiet. De tre partierna samlar tillsammans 80 mandat, vilket i praktiken i innebär att Solberg och hennes fränder måste stödjas av det fjärde borgerliga partiet, Kristet Folkeparti, för att kunna driva igenom sin politik.

Samtidigt samlar de fem oppositionspartierna med Arbeiderpartiet i spetsen 81 mandat. Om Kristelig Folkeparti skulle hoppa över till deras sida får oppositionen alltså majoritet i Stortinget.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.