Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan Joe Bidens klimatpolitik utlösa ett nytt handelskrig? Foto: AP/TT

Därför kan USA:s klimatpaket leda till handelskrig: Riskerar att bli ödesdigert för Europa

Uppdaterad
Publicerad

USA:s enorma gröna stödpaket retar upp Europas makthavare. Oron för att ”Inflation reduction act” ska locka företag och investeringar över Atlanten har skapat ett nytt handelshot för EU.

– Det riskerar att bli ödesdigert för Europa det oroar många här, säger SVT:s David Boati på plats i Bryssel.

EU-ledarna samlas idag i Bryssel för årets sista toppmöte. Målet med mötet är bland annat att behandla frågan om IRA, som enligt kritikerna gör det svårt för grön europeisk industri att konkurrera med den amerikanska.

Efter de tumultartade åren med president Trump var förhoppningarna stora i Europa på att Biden skulle återställa relationen med EU, men bland EU:s politiker finns i dag en känsla av att Biden sätter amerikanska jobb före frihandeln.

Skälet är de enorma belopp regeringen Biden pumpar in i USA:s gröna industri i form av statliga investeringar subventioner och skattelättnader.

– En del röster höjs i EU för att svara med samma mynt – stora subventioner för Europeiska gröna företag. EUs egna klimatpaket, fit for 55, handlar annars mer om regleringar och innehåller inte lika saftiga morötter som det amerikanska. Det skulle vara den minst konfliktfyllda vägen, säger David Boati.

Hör mer om risken för handelskrig och varför IRA egentligen handlar mer om Kina i klippet ovan.

Fakta: Inflation reduction act

USA:s stora reformpaket för att få ner inflationen (Inflation reduction act) godkändes slutligen av president Joe Biden i augusti.

Omfattande mer än 370 miljarder dollar är miljösatsningarna den stora delen i paketet, som ska hjälpa till att driva på utsläppsminskningen inom framför allt el- och transportsektorn genom skattelättnader för vindsnurror, solpaneler, batterier och elfordon. Det är den största federala investeringen som gjorts i USA på ren energi.

Dessutom ska högkostnadsskydd för receptutskriven medicin förbättras och stöd för invånare att betala sjukförsäkringar ska öka.

Det breda paketet innebär också skatteomläggningar, där en minimiskatt på 15 procent läggs på storföretag med vinster över 1 miljard dollar, och dessutom införs en skatt på 1 procent på företag som återköper egna aktier. Pengar satsas också på skatteverket IRS för att jaga skattefuskare.

källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.