Foto: Helena Landstedt / TT

Därför doftar tvätten så gott när den torkas i solen

Uppdaterad
Publicerad

De flesta känner till den mycket speciella doft av tvätt som har hängt i solen hela dagen – det luktar bättre och fräschare än kläder som har hängt i ett tvättstuga eller körts i torktumlaren. Hur kan det vara så?

En grupp forskare vid Köpenhamns universitet har undersökt mysteriet och de har kommit närmare en lösning.

– När solen träffar den våta handduken inträffar kemiska reaktioner. Molekylerna som gömmer sig i bomullstyget omvandlas till dofter, säger kemisten och doktoranden Malte Frydenlund, till DR.

Man tog en vanlig handduk, blötte den i vatten och lät den sedan soltorka på en av universitetets balkonger. När den var torr tog man hjälp av en avancerad maskin för att kunna studera dofterna närmare.

– När tvätten utsätts för ultraviolett ljus bildar vissa molekyler föreningar och processer som ofta leder till aldehyder och ketoner, alltså doftämnen, säger Silvia Pugliese, som ledde forskningsprojektet, till New York Times.

Liknande processer inträffar troligtvis på ytor utomhus, som på barmark och gräs – kanske en del av anledningen till att det luktar gott när solen ligger på efter en regnskur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.