Tyskland närmar sig nästa parlamentsvalet, och kanske en vändpunkt i landets politiska landskap. Foto: Filip Singer/EPA/TT samt SVT

Därför lyckas gröna vågen i Tyskland: ”Hon är dragloket”

Uppdaterad
Publicerad

Det går bra för De gröna i Tyskland, partiet har blivit det största i flera opinionsmätningar. Det bäddar för att de kommer vara med och bilda regering efter valet senare i år. SVT har träffat partiets vice gruppledare Oliver Krischer som lyfter partiordförande Annalena Baerbock som motorn i framgångarna.

– Det tidigare läget finns inte längre, där radikala eller vänsteranhängare stod mot mer konservativa. Det har uppstått ett gemensamt grönt tankesätt. Konflikterna från förr är borta, säger Oliver Krischer till SVT.

Annalena Baerbock, som delar ledarskapet med Robert Habeck, är en stor förklaring till framgångarna menar han. Hon är dragloket i en föryngring och förändring av hur partiet uppfattas.

– Folk säger ”Det här är något annorlunda. En ung kvinna. Inte längre bara gubbar”, förklarar Krischer.

Hör mer om De grönas politik i videon ovan.

Fakta: Tyska supervalåret 2021

Under 2021 hålls en lång rad val på olika nivåer i Tyskland. Under våren har invånarna i Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz gått till delstatsval och kommunalval har hållits i Hessen.

Här är kommande viktiga datum:

6 juni: Delstatsval i Sachsen-Anhalt.

12 september: Kommunalval i Niedersachsen.

26 september: Förbundsdagsval. Delstatsval i Berlin, Mecklenburg-Vorpommern och Thüringen.

Våren 2022 hålls sedan delstatsval i Saarland, Schleswig-Holstein och det tunga förbundslandet Nordrhein-Westfalen

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.