Monte dei Paschi di Sienna är Italiens tredje största bank och grundades redan år 1472. Den har som många andra banker i Italien problem med dåliga lån. Foto: TT

Därför räddades EU:s sämsta bank

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Det blev en dramatisk kväll när några av världens största banker gick in och räddade Europas sämsta storbank: italienska Monte dei Paschi di Sienna.

Jan Nylander

Jan Nylander

Ekonomireporter

Vad det handlade om var att till varje pris hindra en ny bankkris som skulle slå hårt mot de italienska bankerna och den italienska ekonomin.

Kurserna på bankerna i Europa har under en längre tid fallit kraftigt. En av anledningarna har varit att det finns en nervositet inför det stresstest som den europeiska bankmyndigheten EBA redovisade i kväll .

Grundades år 1472

I fokus stod de italienska bankerna och då speciellt Monte dei Paschi di Sienna som är Italiens tredje största bank. Den grundades redan år 1472 och har som många andra banker i Italien problem med dåliga lån.

Italien har till skillnad från många andra länder inte tagit itu med problemen som uppstod under och efter finanskrisen år 2008. Många banker hoppades att när den ekonomiska tillväxten satte i gång skulle problemen lösa sig själv. Företag som råkat i kris skulle då kunna börja betala på sina lån, men så blev inte fallet och de italienska bankerna sitter nu med problemlån på ofantliga 3.400 miljarder kronor. Nästan var femte företag som lånat pengar i det italienska banksystemet kan inte göra rätt för sig och betala av räntor på sina lån.

Nordea är värt tre gånger mer

Mest utsatt är Monte dei Paschi di Sienna som kom sämst ut av alla de 51 storbankerna i stresstestet som redovisades klockan tio på fredagskvällen. Därför pågick en kamp mot klockan, och bara en halvtimme innan siffrorna blev offentliga presenterades räddningsplanen – allt för att undvika att bankkrisen skulle spridas vidare. För även om de övriga italienska bankerna klarade sig bättre så är misstron stor mot hela banksystemet. Det visar börsens värdering där den nordiska storbanken Nordea är värt tre gånger mer än vad hela det italienska banksystemet är. Och då har ändå kursen på Nordea fallit med 30 procent på ett år.

Bankerna behöver komma på fötter

De italienska bankerna med Monte dei di Siena i spetsen har också blivit en broms för hela den italienska ekonomin.  För bankerna är blodomloppet i all ekonomiska verksamhet. När bankerna tvingas ägna sig åt att ta hand om dåliga lån blir det inte tillräckligt över för satsningar på de företag som går bra. Och för att Italien ska få fart på ekonomin krävs det därför att bankerna kommer på fötter igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.