Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kim Kardashian och Harry Styles är två av namnen som finns med bland listorna som delas. Foto: SVT/TT

Därför uppmanas användare att blocka kändisar

Uppdaterad
Publicerad

Propalestinska aktivister har under flera månader pressat kända profiler i sociala medier att uppmärksamma kriget i Gaza – nu har det blivit en viral digital protest.

På Tiktok finns klipp med hashtags som #blockout2024 och #celebrityblockout som har över en halv miljon gillamarkeringar, och även på Instagram har den första taggen använts tusentals gånger.

Syftet med trenden är att minska kändisars och influencers följarantal och därmed minska deras annonsintäkter via sociala medier.

Krig mellan Israel och Hamas

Samtidigt kritiseras trenden bland annat för det kan tvinga profiler att ta ställning eller uppmärksamma kriget bara av rädsla för att bli blockad, och att tystnad i sociala medier inte behöver betyda att profilerna inte tar ställning för att de inte lägger ut det i sina kanaler.

Se mer om bakgrunden till varför hashtaggen fått spridning nu, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet