Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns flera orsaker till att konspirationsteorierna och ryktena om prinsessan Kate engagerar så många, Jack Werner listar tre av dem. Foto: Dan Charity/AP/TT & Michael M. Santiago/AFP/TT

Därför uppslukas du av Kate Middleton-ryktena: ”Som en realityserie”

Publicerad

Vissa är övertygade om att hon är död, har ersatts av en dubbelgångare eller att hon har gjort en rumpoperation.

Källkritiksexperten Jack Werner reder ut varför dessa teorier engagerar så många.

I början av veckan publicerade TMZ och brittiska The Sun en video på Kate Middleton och hennes man, prins William – den första videon där prinsessan syns sedan sin bukoperation för drygt åtta veckor sedan.

The Sun skriver att publiceringen var ett försök att sätta stopp för de olika konspirationsteorier om henne som spridits hett i sociala medier den senaste tiden.

Men på X, tidigare Twitter, trendar nu hashtaggen #thatsnotkate, där personer menar att det inte är Kate Middleton i videon, vissa menar att hon har blivit utbytt av en dubbelgångare.

”Behandlar det som en realityserie”

– Vi har kommit att lite behandla det här som en typ av realityserie. Och följderna blir ju att de som tycker att det här är spännande och roligt att prata om, de lockas av det här, säger Jack Werner, journalist på Källkritikbyrån.

I klippet ovan kan du se Jack Werner berätta mer om varför vi uppslukas av Kate Middleton-ryktena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.