Missa inte Utrikesbyrån som publiceras 19.00 onsdag kväll på SVT Play. Det sänds också i svt2 kl 21.45. Programledare är Johan Ripås. Foto: SVT / Mads Claus Rasmussen

Analys: Därför utlöste Coronaminkarna en politisk kris i Danmark

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det kallas för Danmarks Minkgate, för att travestera på Watergateskandalen i USA på 1970-talet. Den danska regeringen handlade närmast i panik, och utan laglig grund, när man beslutade att landets alla minkar skulle avlivas på grund av ett muterat covid-virus. Rädslan fanns att Danmark skulle bli ett nytt Wuhan, men i stället ledde det till den största krisen i regeringens historia. Och nu talar man om mink-kaos, mink-kris och mink-katastrof.

Lena Scherman

Reporter Korrespondenterna

Att coronaviruset finns hos bland annat minkar har man vetat länge. Men det var när den danska regeringen fick en rapport från det danska seruminstitutet som pekade på en mutationsrisk när smittan överförs från mink till människa, som man handlade i panik.

Det uppstod plötsligt en risk att ett framtida vaccin inte skulle vara effektivt mot ett nytt virus. Då tog den danska regeringen beslutet att alla minkar, friska som sjuka, skulle avlivas. Ett tilltag som inte var lagligt, skulle det visa sig.

Coronapandemin

”Minkgate”

Beslutet om att alla minkar skulle dödas togs den 4 november. Den 7 november ska ansvarig minister Mogens Jensen, ha fått veta att det var ett lagvidrigt beslut. Ändå väntade Mogens Jensen, till den 10 november innan han berättade det till de danska minkuppfödarna. Det sände chockvågor över hela Danmark. Och ledde slutligen fram till att Mogens Jensen fick avgå och statsminister Mette Fredriksen får utstå häftig kritik.

– Demonstranterna har satt upp affischer med Mette där man jämför henne med en diktator. De liknar henne vid nazisterna bara för att hon tagit bort människors rättigheter. Ledaren för ett liberalt parti sa att det här skulle möjligtvis kunna hända i Belarus. Det här är inget som ska hända i Danmark och därför måste det få konsekvenser, säger Jesper Zolck, dansk journalist, i veckans avsnitt av Utrikesbyrån.

Världens största minkpälsproducent

Danmark är världens största producent av minkpäls. Det finns, eller snarare fanns, uppskattningsvis 1080 minkfarmer och mer än 14 miljoner minkar i landet. Minkuppfödare stod bokstavligen från en dag till en annan med en verksamhet som var helt värdelös.

Att föda upp mink kommer också att vara förbjudet fram till 1 januari 2022 i Danmark. Kopenhagen Fur, som är världens största minkpälshandlare, kollektivt ägt av danska minkfarmare, säger att de har tillräckligt många pälsar i lager för att överleva det här året, och kanske även nästa, men sen planerar de att helt avveckla bolaget. En hel bransch som går under, en bransch som för bara några år sedan var tre gånger så stor som fiskeindustrin i Danmark.

Det är många människor som drabbas.

Oppositionen känner vind i seglen

Oppositionen i Danmark har förstås inte varit sena att dra nytta av situationen och politikern Rasmus Jarlov (Konservative Folkeparti) kallar det för den största demokratiskandalen man kan komma ihåg.

Hittills har den sittande minoritetsregeringen med statsminister Mette Fredriksen haft ett ganska brett stöd bland danskarna för sin hantering av coronapandemin. Men det ser ut att vittra sönder på grund av miljoner döda minkar.

I helgen rullade 800 traktorer in på Köpenhamns gator för att protestera mot beslutet, och när de nådde Köpenhamns hamn, stod fiskarna i sina båtar och visade sitt stöd.

Den så starka statsministern, som trodde att hon hade allt under kontroll, kanske faller under en liten mink.

Titta på Utrikesbyrån som denna vecka djupdyker i den minkkrisen, med utblick från Danmark och enda till Kina. Du han se avsnittet här på SVT Play, eller i SVT2 onsdag 21:45.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet