Foto: Scanpix

Därför väcker Tonio Borg starka känslor

Uppdaterad
Publicerad

I dag väntar en tuff utfrågning i EU-parlamentet av Tonio Borg till posten som EU-kommissionär med ansvar för hälso- och konsumentfrågor.

Här är frågorna som har gjort den maltesiske kommissionären Tonio Borg kontroversiell.

Stark abortmotståndare: På Malta är aborter olagliga, men Tonio Borg har som minister och medlem i konservativa Nationalistpartiet agerat för att utvidga och stärka abortförbudet.

Borg vill ha det infört i Maltas grundlag och har stött förslag att göra det olagligt för gravida kvinnor att resa utomlands om det kan misstänkas att de söker få abort i andra länder.

Mot skilsmässor: Skilsmässor var länge omöjliga på Malta. Vid en folkomröstning 2011 ville en majoritet på 53 procent tillåta skilsmässor. Trots folkomröstningsresultatet röstade Borg mot skilsmässor, men möjligheten till skilsmässa har nu införts på Malta.

Ogillar homosexuella: EU-kommissionen kritiserade Malta för att försena införandet av gemensamma EU-regler om likabehandling av samkönade par och gifta heterosexuella par när det gäller tillgång till bostäder, rätt till inresa i landet m.m. Som minister sa Tonio Borg att det ”inte låg i Maltas nationella intresse” att ge homosexuella personer rättigheter.

Avvisade flyktingar: Som inrikesminister var Tonio Borg ansvarig för beslut att skicka tillbaka 200 asylsökande från Eritrea.

Flera av dessa utsattes enligt Amnesty för misshandel och tortyr när de återvände till Eritrea.

Borg har också kritiserats för de mycket dåliga förhållanden som råder i de läger som inrättats för asylsökande på Malta.

Möjliga kontakter med brottsmisstänkt: Tonio Borg har också kritiserats för att han som utrikesminister ska ha hjälpt en brottsmisstänkt affärsman och diplomat från Kazakstan att få uppehållstillstånd på Malta. Borg själv förnekar att han haft några kontakter med den aktuella personen.

Maktkamp och partitaktik: I EU-parlamentet är liberalerna de hårdaste kritikerna av Tonio Borg.

Svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) har väckt uppmärksamhet för att hon i en videointervju hävdar att Borg är en gammal mumie och en dinosaurie, som är omöjlig som EU-kommissionär.

Också bland socialdemokraterna finns fler personer som kommer att rösta emot Tonio Borg.

Anna Hedh (S) säger att Borg som hälso- och konsumentkommissionär kan försvåra krav på likabehandling av homosexuella par när det gäller försäkringar.

Åsa Westlund (S) säger att Tonio Borg skulle kunna påverka EU-bistånd till fattiga länder och möjligheten att ge stöd till familjeplanering.

Tonio Borg tillhör den moderata och kristdemokratiska partigruppen. Där säger fler att Borg har lovat att som EU-kommissionär följa EU:s gemensamma beslut.

Man säger även att om Maltas folkvalda regering skickar sin utrikesminister som kandidat till EU-kommissionen, så är det inte EU-parlamentets sak att stoppa personen för att hans åsikter på en del områden inte stämmer med de egna.

Tobaksregler kan försenas: Striden om den nya EU-kommissionären kommer mitt i förberedelserna för ett nytt tobaksdirektiv med nya regler för hur cigaretter och tobak får säljas inom EU.

Enligt vad som läckt ut om direktivet väntas EU-kommissionen föreslå ytterligare begränsningar för tobaksindustrin, bland annat med krav på större och otäckare varningsbilder på cigarettpaketen och förbud att skylta med cigaretter och tobak i butikerna.

Direktivet skulle ha lagts fram nu i november av John Dalli, den kommissionär som tvingades avgå eftersom han ska ha känt till att en av hans goda vänner krävt mutor för att påverka Dalli så att förbudet för snus inom EU upphävs.

Miljöpartiets Carl Schlyter säger att det nu beror på hur Tonio Borg uppträder under utfrågningen. Schlyter fruktar att hela tobaksdirektivet försenas flera år om parlamentet inte snabbt godkänner en ny hälsokommissionär.

EU-parlamentet röstar

Efter dagens utskottsutfrågning av Tonio Borg av EU-parlamentet väntas man nästa vecka rösta om parlamentet kan tillstyrka honom som ny kommissionär med ansvar för hälso- och konsumentfrågor.

Formellt kan parlamentet bara uttala misstroende och avsätta EU-kommissionen i sin helhet, men kommissionens ordförande José Manuel Barroso har tidigare visat att han agerar mot enskilda kommissionärer där EU-parlamentet haft kritik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.