Så har IS spridit sig i världen. Foto: SVT Design

Därför vänder IS blicken mot Asien

Publicerad

Terrorgruppen IS lider bittert nederlag efter bitter nederlag på slagfältet. Men en dödsstöt är ännu inte inom räckhåll, och pressad i Mellanöstern söker terrorgruppen bördig jord för expansion – i Sydostasien. 

När radikala islamister för snart ett år sedan hotade slå till mot filippinska staden Marawi var president Rodrigo Dutertes svar inte bara avvisande, utan en direkt utmaning.

– Varsågod, vi kommer att vänta på er där.

I dag är Marawi en stad till stor del i ruiner. Frågan är om Duterte ångrar sina ord, det vore i så fall otypiskt för hans stöddiga stil. Internationellt väcker hans agerande däremot skarp kritik. Zachary Abuza, professor vid National War College i USA och expert på sydostasiatisk säkerhet, kallar det ”katastrofalt”.

– Det har varit hemskt. Duterte är helt fixerad vid sitt krig mot droger. Han har försökt tillskriva situationen i Marawi till knarkhandeln utan någon grund över huvud taget. Och man har vänt ett blint öga till kollapsen av säkerhetsläget under Dutertes vakt, säger han till SVT.

Omvärldens oro växer

Striden om Marawi sker mot bakgrund av en äldre konflikt mellan landets kristna majoritet och den muslimska minoriteten i landets södra del. Separatistrebeller där har länge kämpat för självständighet från vad man ser som centralregeringens förtryck.

Men vad som länge setts som en inrikes angelägenhet har fått en internationell dimension, och det på grund av IS. När terrorgruppen 2014 utropade ett eget ”kalifat” etablerade den sig som världens största terrorvarumärke. Grupper i en rad länder samlades kring dess svarta fana och svor ledaren Abu Bakr al-Baghdadi trohet.

Omvärlden slog tillbaka. Och när lokala och utländska styrkor nu sargat gruppen svårt i Irak och Syrien så söker IS i stället nytt fotfäste, där pyrande missnöje bland muslimer erbjuder bördig jord för extremism. Som i delar av Sydostasien – särskilt då Filippinerna men även Indonesien och i viss mån Bangladesh.

IS hittar ny mark

Utmaningen IS motståndare ställs inför liknas vid tivolispelet Whack-a-mole, ungefär ”Klubba mullvad” på svenska. Spelaren ska med gummitillhygge klubba gnagare som hoppar upp ur hål på ett bräde. Varje gång man slår till en mullvad, så hoppar en ny upp någon annanstans. Och så håller det på.

På samma sätt har IS enligt många bedömare valt att kompensera för motgångar i en del av världen, genom expansion i en annan. Som nu i Sydostasien och genom terrordåd utanför sina territorier.

Marawi – en sorts seger

Egentligen är de både nyckeldelar såväl i gruppens strategi. IS ser det som sin uppgift att styra alla världens muslimer vare sig de vill eller inte. Expansion världen om ses därför inte bara som önskvärd utan som livsnödvändig. För att utropa en ny ”provins” krävs kontroll över territorium, och det är vad IS nu söker.

Men I takt med att IS sökande efter framgångar blir alltmer desperat så fokuserar också dess propaganda allt mer på just Sydostasien. Och trots att IS-knutna grupperna i exempelvis Marawi tycks dömda till en snar förlust, så är kan det för den pressade gruppen ses som åtminstone en delseger.

– Man skulle kunna tro att Marawi inte är någon triumf – att uppemot 900 anhängare kan ha dött och att de till slut förlorade staden, säger Abuza.

– Men på många sätt är det en framgång – man har hållit en armé stången i fem-sex månader på ett sätt som förnedrat militären, och lyckats ena styrkor knutna till IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.