Därför vill Frankrike satsa på kärnkraft

Publicerad

Nu ska EU:s inställning till kärnkraft fastställas – ska den få status som en hållbar energikälla i den så kallade taxonomin eller inte? På fredag löper tidsfristen ut för medlemsländerna att föra fram sina argument. SVT har besökt Frankrike, landet som lobbar hårdast för att kärnkraft ska räknas som en grön investering och därmed få fördelaktiga finansieringsvillkor.

Mer om kärnkraftsfrågan i Frankrike i klippet ovan

För snart två år sedan stängde Frankrike sitt första kärnkraftverk, och fler var tänkta att följa. Nu har regeringen svängt och vill i stället förlänga driften av på de gamla reaktorerna och dessutom bygga sex nya.

Och inför presidentvalet i april är har energiförsörjningen blivit en central fråga.

– För att garantera energiförsörjningen för vårt land och uppnå målen för koldioxidneutralitet 2050 så ska vi för första gången på flera årtionden återuppta byggandet av kärnkraftsreaktorer i vårt land, har president Emmanuel Macron sagt.

Expert: Måste visa sig konkurrenskraftig

Franske energiexperten Nicolas Berghmans bedömer dock att de nya reaktorerna måste producera kärnkraftsel till lägre kostnad än vad som har varit fallet hittills. Han forskar vid det oberoende forskningsinstitutet IDDRI i Paris och pekar på det faktum att Frankrikes nyaste reaktor har blivit rejält försenad och dessutom kostat flera gångar mer än budgeterat.

– Den typen av fördyringar kan inte upprepas, och industrin försöker nu visa att de klarar att bygga mer konkurrenskraftiga kärnkraftverk. Och när man jämför elkostnaden med den från vind- och solenergi måste man också ta hänsyn till att kärnkraften producerar el även på natten och när det inte blåser, vilket är en av dess styrkor, säger Berghmans till Agenda.

Frankrike är med sina 58 reaktorer redan i dag världens mest kärnkraftberoende land, närmare 70 procent av landet energiproduktion sker vid de 18 kraftverk som just nu är i drift. Och fler ser de alltså ut att bli.

”Besten sover”

En som ogillar det återuppväckta intresset för ny atomkraft är André Jacques. Han bor i Normandie i västra Frankrike, mitt emellan kärnkraftverken La Hague och Flamanville. Kärnkraftsmotståndaren André har besökt de havererade reaktorerna i japanska Fukushima och dragit slutsatsen att kärnkraftverken utgör en högst konkret risk för människor och miljö.

Han pekar över bukten mot den nya stora reaktorn i Flamanville, den enda som byggts i Frankrike på flera decennier. Den har blivit försenad med tio år och flera gånger dyrare på grund av brister som upptäckts men planeras tas i bruk om ett år.

– Det är besten, som sover. Vi hoppas den aldrig öppnar.

Stödet växer

Men det folkliga stödet för kärnkraften växer i Frankrike. Många hoppas att en utbyggnad kan vara lösningen på energibrist och skenande elpriser. Ett opinionsskifte som välkomnas av Jean-Luc Vincent, chef vid Tricastin, en av Frankrikes största kärnkraftsanläggningar. Han menar att människor börjat förstå att klimathotet är mycket större än hotet från hypotetiska kärnkraftolyckor.

– När man pratar om klimatförändringar så är det hela mänskligheten som är i fara, ingen på jorden går säker. Jag tycker inte det går att jämföra med en lokal olycka som den som orsakades av tsunamin i Fukushima.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.