Modell av mänskligt DNA. Foto: Scanpix.

Darpa rekryterar forskare till DNA-manipulation

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska militära myndigheten Darpa värvar forskare till ett nytt projekt där man vill manipulera kromosomer i den mänskliga cellen.

I sin beskrivning av projektet menar Darpa att tidigare tekniker som används för att infoga gener i DNA-molekyler inte är tillfredsställande och att den nya tekniken kan lösa många problem på området. Med den nya tekniken hoppas man kunna addera mer än 50.000 valfria baspar i det mänskliga genomet.

Etiska konsekvenser

Man nämner inget om de etiska konsekvenserna, men beskriver en utveckling som kan vara fundamentalt ”transformativ” för mänskligheten – och att många delar av den snabbt kan göras tillgänglig för kommersiellt bruk, även om de inte lämnar ut någon tidsplan för projektet.

Darpa nämner främst möjligheten att utföra avancerad genterapi och celldiagnostik, samt möjligheten att leverera vaccin.

Privata investeringar

Men det är inte bara militären som arbetar på området. Som exempel kan man nämna investeringsbolaget Fidelity Investements, som aktivt investerar i tekniker för ”artificiellt” konstruerat liv. Man bedömer att antalet livsformer framställda i laboratorier inom några decennier kommer att vara mångdubbelt fler än de som mänskligheten hittills stött på i naturen.

Artikeln har uppdaterats efter kommentarer från läsare om att ämnet är ifrågasatt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.