Prins Philip kommer att begravas lördag 17 april. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Datum för prins Philips begravning bestämt

Uppdaterad
Publicerad

Begravningen av Storbritanniens prins Philip, som avled under fredagen, kommer att äga rum nästa lördag, den 17 april, meddelar Buckingham Palace.

Prins Harry kommer delta i begravningen av sin farfar, men hans gravida hustru Meghan stannar i USA.

Nästa lördag, den 17 april, begravs prins Philip, även känd som hertigen av Edinburgh, i Windsor Castle. Klockan 15 inleds ceremonin och samtidigt kommer det hållas en tyst minut.

Ceremonin kommer vara stängd för allmänheten i linje med regeringens restriktioner mot covid-19, meddelar Buckingham Palace. Det innebär att högst 30 personer kommer att gästa begravningen och följa prins Philip till sista vilan. Det blir inte en statsbegravning, som det blir när regenten, det vill säga drottningen, avlider.

Premiärminister Boris Johnson är en av de 30 inbjudna men meddelade under lördagskvällen att han kommer att tacka nej till att medverka för att möjliggöra för fler familjemedlemmar att delta vid begravningen, skriver Sky News.

Begravningen kommer att direktsändas i tv, rapporterar Reuters.

Meghan avråds av läkare från att flyga

Prins Harry, som avsagt sig sina kungliga uppdrag, kommer att resa från Kalifornien och vara med på begravningen tillsammans med den övriga kungafamiljen. Hans fru Meghan, som är höggravid, har fått råd av läkare att inte flyga och kommer därför inte att delta.

Drottning Elizabeth har godkänt en nationell sorgeperiod på åtta dagar fram till begravningen. Själv ålägger sig drottningen och kungafamiljen en två veckor lång sorgeperiod, under vilken man inte genomför några kungliga plikter alls.

Runt om i Storbritannien sköts på lördagen samordnad salut för prins Philip som avled i fredags, 99 år gammal. Sammanlagt sköts 41 skott från varje plats. En traditionell militär salut omfattar normalt 21 skott, men som kunglig höghet förärades Philip 20 extra skott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.