Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
200 Davidsstjärnor har sprejats på husfasader runt om i Parisregionen. Foto: SVT

Davidsstjärnor målas på husfasader i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 200 Davidsstjärnor har sprejats på husfasader runt om i Parisregionen. Fransk polis misstänker att en rysk påverkansoperation ligger bakom en stor del.

Den 27 oktober greps två moldaviska medborgare på bar gärning när de sprejade ett dussintals Davidsstjärnor på husfasader i Paris.

Några dagar senare upptäcktes omkring 200 nymålade Davidsstjärnor i Parisregionen. Polisen identifierade ytterligare två moldaviska medborgare som varit involverade i målningarna, med hjälp av övervakningskameror.

Enligt flera franska medier har de båda som gripits sagt i förhör att de agerat på order av en person i Ryssland.

Mobildata styrker uppgifterna att paret haft kontakt med en pro-rysk moldavisk aktivist i Ryssland, och ska ha fått 100 euro för att utföra jobbet.

Men Ryssland avfärdar alla misstankar.

– Det är ett försök att hitta på att någon står bakom den ökade antisemitismen. Det är dumheter, nonsens och ovärdigt, säger Maria Zacharova, talesperson vid ryska UD, i tv-sänt tal.

Därför målas Davidsstjärnan

Orsaken till varför ryska aktörer skulle vilja måla Davidsstjärnor på husfasader i Paris, kan vara för att skifta fokuset bort från kriget i Ukraina. Det säger Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier i SVT:s Aktuellt.

– Huvudsyftet med ryskdesinformation är dels att polarisera våra samhällen, underblåsa existerande konflikter, och sen att dra bort uppmärksamhet från stödet till Ukraina.

Hör Stefan Ingvarsson berätta mer om orsaken bakom Davidsstjärnorna i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.