Än idag spökar DDR i tysk politik. Angela Merkel uppmanas att börja bearbeta kristdemokraternas förflutna i Östtyskland, DDR. Foto: AP/TT

DDR spökar än: Strid om CDU:s förflutna

Uppdaterad
Publicerad

Än spökar östtyska DDR i tysk politik, fast det på söndag är 25 år sedan muren föll. Nu dras förbundskansler Angela Merkel in i en strid om östtyska kristdemokraters förhållande till den kommunistiska regimen.

Det handlar i nutiden om makten i delstaten Thüringen i östra Tyskland. Socialdemokrater, SPD, och gröna vill bilda en koalition tillsammans med Vänstern (Die Linke).

Men Vänstern är en arvtagare till det östtyska kommunistiska statspartiet SED som förtryckte östtyskarna i fyrtio år. Nu skulle en Vänsterpolitiker bli regeringschef i koalitionen i Thüringen.

Tyskland: 25 år sedan muren föll

Slår tillbaka

Så Angela Merkel i Berlin går ut med maningar till SPD att avstå från att samarbete med diktaturpartiets efterföljare. Steget till en koalition med Vänstern försätter SPD i ett ”statspolitiskt svårt läge”, varnar hon.

Det är nästan som att säga att koalitionen på central nivå mellan SPD och kristdemokraterna (CDU) är i fara.

Men SPD slår nu tillbaka. Vice ordföranden för den socialdemokratiska förbundsdagsgruppen i Berlin, Carsten Schneider, går enligt nyhetsmagasinet Der Spiegel till attack mot Merkel och CDU.

Han säger att CDU skulle se över sitt eget förflutna i DDR.

Stödde diktaturen

Bakgrunden är att det i diktaturen DDR fanns några partier som kallades ”blockpartier”, som formellt var självständiga men som tjänade som stödpartier åt statspartiet SED.

I samband med de första fria valen i DDR i mars 1990 stödde väst-CDU – efter lång tvekan – öst-CDU som vann parlamentsvalen i det DDR som på hösten slogs samman med Västtyskland.

Många öst-CDU-are kunde obehindrat gå från att ha understött diktaturen till att styra i det demokratiska östra Tyskland.

Avslöjade Stasi-agenter

DDR:s förste demokratiskt valde premiärminister var CDU-are och avslöjades senare mot sitt nekande som agent för den beryktade östtyska säkerhetstjänsten Stasi. Också politiker för andra partier – som SPD – avslöjades som Stasi-agenter.

En av de nu främsta politiska figurerna med engagemang i DDR-CDU är regeringschefen i delstaten Sachsen i öst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tyskland: 25 år sedan muren föll

Mer i ämnet