Ayhan Ariks familj sörjer sin förlorade familjemedlem. Foto: TT

De blev terrorns offer

Uppdaterad
Publicerad

39 människor dödades och 70 skadades när gärningsmannen öppnade eld inne på nattklubben Reina i Istanbul, Turkiet. Bland de döda finns många nationaliteter. Flera efterlämnar sig barn, andra var så unga att deras vuxna liv just börjat.

Klockan är strax efter ett och inne på Reina fortsätter människor att fira in det nya året. Utanför på gatan står två män och samtalar. Den ene är Burak Yildiz, en 22-årig polisman, med blott ett och ett halvt år bakom sig i tjänsten.

Den andre är Ayhan Arik, en 48-årig tvåbarnsfar som arbetar som turistguide. Gruppen han ansvarar för är inne på Reina och roar sig. Medan han väntar på att de ska komma ut, så att han kan köra dem tillbaka till hotellet, fördriver han tiden genom att växla några ord med den unge Yildiz, rapporter nyhetsbyrån AP.

De två blir skyttens första offer; Arik skjuts i huvudet.

Trampar ned varandra i flykten

Inne på klubben utbryter panik när gärningsmannen öppnar eld med sitt automatvapen mot tillsynes slumpmässigt utvalda personer. I lokalen vistas uppskattningsvis mellan 600-800 personer och vittnen ska senare berätta om hur människor trampar ned andra under det att de flyr undan skottsalvorna.

29-årige vakten Hatice Karcilar är en av de som skjuts till döds. Hennes kropp förs senare tillbaka till hemstaden vid Marmarasjöns kust. Hon lämnar efter sig man och dotter, tre år gammal, rapporterar den turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

Många nationaliteter bland offren

18-åriga Leanne Nasser har rest från Israel för att fira nyår tillsammans med tre vänner. Hennes kropp kommer att föras tillbaka till Israel under måndagen, uppger Haaretz. Hon blir en av de utlänningar av vitt skilda nationaliteter som dödas under natten.

Under söndagen har 35 av de 39 dödsoffren identifierats. Av de 35 döda är 25 män och 14 kvinnor. Av de döda är 11 turkiska medborgare och 24 utländska. Bland nationaliteterna finns sju saudier, två indier, en kanadensare, en syrier, två tunisier, fyra irakier, en libanes och en belgare, skriver Hurriyet.

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault uppger att en fransman dödats, och tre skadats. Jordaniens utrikesdepartement uppger att tre jordanier dödats. En kuwaitisk diplomatkälla uppger att en kuwaitier och dödats och fem skadats, rapporterar AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nattklubbsattack i Istanbul

Mer i ämnet