Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter ukrainska framgångar i söder och återerövringen av staden Cherson kommer allt fler vittnesmål från byar som varit ockuperade av ryska styrkor. SVT:s team har besökt en av byarna, som nästan helt förstörts av kriget. Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Rektorn om ryska trupperna: ”De hade använt klassrummen som toalett”

Uppdaterad
Publicerad

De ryska trupperna flyttade in i skolan och använde klassrummen som toalett.

Det berättar rektorn Tetjana Malusjonok som nu arbetar med att städa upp förödelsen så att skolan i Archangelsk återigen ska kunna öppna.

Byn Archangelsk i Chersonregionen har inte haft vatten, el eller gas sedan i mars, men efter att ryssarna nu har dragit sig tillbaka återvänder många bybor till området.

SVT:s reporter Elin Jönsson och fotograf Lars Lyrefelt är på plats i byn och har träffat rektorn i byns skola, Tetjana Malusjonok. Hon visar runt i de förstörda lokalerna och berättar om hur man nu arbetar med att städa upp för att skolan åter ska kunna öppna.

– Vi vill att barnens skratt ska höras i skolan igen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.