Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här firas det på Chersons gator efter Rysslands reträtt. Foto: Genya Savilov/AFP/TT

Glädje i Cherson efter den ryska reträtten

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska flaggan eldas upp och ersätts med den ukrainska. I Cherson firar invånarna återtagandet av staden med jubel, sång och dans.

– Det är en otroligt viktig seger för Ukraina, säger SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson.

Under fredagen stod det klart att den ukrainska staden Cherson har befriats av ukraina – efter att ryska trupper dragit sig tillbaka från staden.

– I dag är en historisk dag. Vi är i en process att ta tillbaka Cherson. Just nu är vårt försvar i utkanten av staden och vi är väldigt nära att gå in men särskilda enheter är redan i staden, sa president Volodymyr Zelenskyj under fredagen.

Kriget i Ukraina

Samtidigt visade bilder och filmer från sociala medier firande ukrainare på Chersons gator och torg. Ukrainska soldater möts av glädjetårar, kramar och blombuketter. På det centrala torget hade en skara människor samlats och sjöng nationalsången medan de värmde sig vid en eld, visar en video som Ukrainas parlament publicerat. Totalt uppges minst 41 samhällen i regionen ha befriats och säkrats.

– I kväll kommer det bilder på människor som dansar och festar inne på torget i Cherson som viftar med flaggor och sjunger den ukrainska nationalsången, säger Elin Jönsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson, som befinner sig på plats i södra Ukraina tillsammans med fotograf Lars Lyrefelt. Hör henne berätta mer om vad återtagandet av staden betyder. Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet