Saïd och Chérif Kouachi, samt Amedy Coulibaly sköts alla ihjäl under dagens polisinsats. Foto: TT

Här är männen som satte skräck i hela Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

De tre gärningsmännen som lamslagit Paris under tre dagar är nu döda. De tre männen var alla hängivna anhängare av den dömde terroristen Djamel Beghal, som anses ha varit en av bin Ladins huvudrekryterare i Europa.

Det började för tre dagar sedan, i onsdags, då de två bröderna Saïd och Chérif Kouachi, 34 och 32 år gamla, stormade Charlie Hebdos redaktion i Paris. En dag senare sköt Amedy Coulibaly en poliskvinna som avled och skottskadade en gatusopare i Parisförorten Montrouge. Då stod det ännu inte klart om det fanns någon koppling mellan dåden.

På fredagen fortsatte terrorn hålla Paris i ett järngrepp – samtidigt som en massiv polisinsats ringade in bröderna i en stad nordöst om Paris tog Coulibaly ett antal gisslan i en judisk matbutik i Porte de Vincennes i östra Paris. Då visste man att männen tillhört samma jihadistnätverk, som letts av den kände terroristen Djamel Beghal. Att attackerna har kopplingar till varandra stärktes av att Coulibaly krävde att omringandet av bröderna skulle upphöra, annars skulle han döda gisslan.

Fanns på USA:s terrorlistor

Vilka är då männen som satt en hel stad, och kanske ett helt land i skräck? Chérif Kouachi växte upp på ett barnhem i Rennes i nordvästra Frankrike och flyttade sedan till sin äldre bror Saïd i Paris. Deras föräldrar var algeriska invandrare som gick bort tidigt i brödernas liv. Chérif studerade till personlig tränare innan han flyttade till Paris, där han började arbeta som pizzabud, enligt Liberation. De båda har funnits på USA:s listor över terrormisstänkta som inte släpps in i landet, uppger TT.

Chérif Kouachi, 32, är känd av polisen sedan tidigare för både droger, småbrott och senare för terrorbrott. Han greps 2005 när han precis skulle gå på ett plan till Syrien där han sedan planerade att ta sig vidare till Irak för att strida mot de amerikanska trupperna.

Tillhörde terrornätverk

Det var när han satt i fängelse under 2005 och 2006 som Chérif Kouachi kom i kontakt med den kände terroristen Djamel Beghal, 50 år, som blev hans mentor, skriver Le Monde. Djamel Beghal var också mentor till Amedy Coulibaly, 32, och alla tre sägs ha tillhört terrornätverket Buttes Chaumont under början av 2000-talet. Nätverket har fått sitt namn från en park i det 19:e arrondissementet i Paris där anhängarna träffades och tränade, enligt The Guardian.

Al-Qaida-anhängaren Djamel Beghal satt tio år i franskt fängelse efter att ha dömts för att ha planerat flera terrorattacker, bland annat planer på att plantera en bomb på den amerikanska ambassaden i Paris. Beghal pekas även ut som den man som rekryterade terroristerna bakom 11 september-attackerna.

Värvade jihadister

Chérif Kouachi fängslades på nytt under 2008 efter att ha värvat jihadister till al-Qaidas strider i Irak, skriver Liberation. Under den utredningen beskrivs Chérif Kouachi som en ung rappare som inte var särskilt engagerad eller fundamentalistiskt troende. Efter att han avtjänat 18 månader av sitt tre år långa fängelsestraff, gifte han sig med en troende muslimsk kvinna och fortsatte att engagera sig i Buttes Chamont-nätverket.

Båda brödernas namn kom upp för den franska antiterrorpolisen under 2010, i samband med ett försök att frita en dömd terrorist från fängelsen, en aktion som planerades av gärningsmännens mentor Djamel Beghal. Här kommer kopplingen mellan de olika gärningsmännen in på nytt – i samma misslyckade fritagningsförsök dömdes nämligen den andra gärningsmannen Amedy Coulibaly, 32 för sin roll i aktionen, enligt BBC News. Bröderna Kouachi nämns i utredningen, men dömdes aldrig.

Omtyckt av grannarna

Den äldre brodern Saïd Kouachi har inte dömts för några brott och uppgifterna om honom är mycket mer begränsade. Men underrättelsekällor i Jemen uppger att han varit på träningsläger hos jihadister i landet, skriver TT. Han ska ha varit gift och ska den senaste tiden ha bott i Reims med sin fru, där han var omtyckt av sina grannar, enligt Le Figaro.

Dömd för småbrott

Amedy Coulibaly, 32, som misstänks vara den ansvarige för skottlossningen i Parisförorten Mountrouge där en poliskvinna dödades och gisslandramat i den judiska matbutiken i Porte de Vincennes i östra Paris, föddes i Juvisy-sur-Orge, söder om Paris. Han har utöver fritagningsförsöket av den livstidsdömde jihadisten Smaïn Aït Ali Belkacem, även gjort sig känd för flera småbrott. Han dömdes som minderårig 2002 till sex års fängelse för ett rån.

Coulibaly släpptes ur fängelset i maj 2014, där han suttit sedan 2010, då han dömdes för fritagningsförsöket. Polisen har funnit bevis på att Coulibaly och Chérif Kouachi haft kontakt under 2010, skriver Liberation.

Enligt tidningen arbetade Coulibaly innan sin fängelsetid för Coca-Cola och bodde tillsammans med Hayat Boumedienne, som misstänks vara medhjälpare till de senaste dagarnas gisslandrama och skottlossning i Paris, som Coulibaly misstänks för. Hon söks nu av polisen. Coulibaly sägs vara den enda sonen i en familj med tio barn. Personer från hans barndom beskriver honom för Liberation som ett ”lyckligt barn som var medioker i skolan”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet