SVT:s korrespondent i Moskva: ”De kommer att få en orättvis behandling”

Uppdaterad
Publicerad

Att den man som har erkänt mordet på ryske oppositionspolitikern Boris Nemstov är tjetjen är inte oväntat. Det säger SVT:s korrespondent i Moskva, Elin Jönsson. – Det är väldigt vanligt att man pekar ut just tjetjener, det är ett folk som beskylls för väldigt mycket här i Ryssland. Utsikterna för en rättvis rättegång är obefintliga menar hon.

Totalt har fem personer från norra Kaukasus gripits efter mordet på oppositionsledaren Boris Nemtsov i Moskva den 27 februari. Två av dem betraktas som huvudmisstänkta. En av de huvudmisstänkta, en tjetjensk man, har enligt domaren erkänt mordet.

”Beskylls för mycket”

SVT:s korrespondent i Moskva Elin Jönsson menar att det var väntat att tjetjener skulle gripas.

– Det var väntat. Sedan om de faktiskt har gjort det är omöjligt att säga.

– Det är väldigt vanligt att man pekar ut just tjetjener, det är ett folk som beskylls för väldigt mycket här i Ryssland, säger Elin Jönsson och påminner om att två tjetjener dömdes för mordet på regimkritiska journalisten Anna Politkovskaja.

Felaktiga uppgifter om mordet upprör

Strax efter mordet på Nemtsov spreds uppgifter om att oppositionspolitikern skjutits från en bil. Något som enligt Elin Jönsson är ett känt kaukasiskt sätt att utföra dåd. Senare drogs de uppgifterna tillbaka och det framkom att den som skjutit gick till fots och sedan hoppade in i en bil.

– Att uppgifterna om att han sköts från en bil kom ut så tidigt och sedan visade sig inte stämma har gjort många upprörda.

Att de gripna får en rättvis rättegång är närmast uteslutet berättar Elin Jönsson. Oppositionen har begärt att få insyn i polisutredningen men inte fått något svar.

– Det finns inget oberoende rättsväsende i Ryssland. De kommer att få en orättvis behandling, bara faktumet att de gripits talar för det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Boris Nemtsov

Mer i ämnet