Coco, Brycee Adiah Bassey och Shade Lapido. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

De lever ljuva livet i Nigerias huvudstad

Uppdaterad
Publicerad

Lagos är Afrikas största stad och miljoner människor lever i fattigdom. Men det finns en skara riktigt välbärgade människor som lever det goda livet trots att Nigerias ekonomi är i gungning på grund av fallande oljepriser. 

Korrespondenterna guidas runt i de förmögnas tillvaro av Nollywoodskådespelaren Brycee Adiah Bassey.

– Många av mina vänner har väldigt mycket pengar och deras livsstil påverkas inte nämnvärt av nedgången i ekonomin, säger Brycee Adiah Bassey.

Finns all lyx

Brycee Adiah Bassey tar mig med hem till en äkta prins. Idara Umanah har ärvt sin fars förmögenhet från fastigheter, en glödhet bransch här. Idara Umanahs hobby är bilar i mångmiljonklassen. Han har två Rolls Royce och har just beställt en tredje.

– Sedan tidigare har jag en svart och en vit, men jag ville ha en blå. Jag har beställt en som är nummer ett i en serie av bara 37 exemplar. 

Vi tar en tur i den svarta Rollsen och Idara Umanah visar oss de dyraste kvarteren i Lagos.

– Här kostar en mindre lägenhet omkring en miljon dollar, säger han.

Idara Umanah har bott och studerat i England i många år, men har nu flyttat tillbaka till Nigeria. Jag frågar honom om Lagos räcker till för en person med hans ekonomi och vanor. 

– Absolut! Här finns all den lyx man kan önska sig. Det finns bra restauranger, hotell och privata klubbar. Det går att leva ett utmärkt extravagant liv här.

Köper sig förbi problem

När kvällen kommer tar Brycee Adiah Bassey med mig till en bar som ligger på taket till ett av Lagos lyxhotell. Här träffar vi Coco som är designer och Shade Lapido som är vd för ett reseföretag. De beställer som vanligt in en flaska champagne. 

– Lagos är toppen för den som har pengar. Vi har förstås problem med elektricitet och vatten, men det kan man köpa sig förbi, säger Shade Lapido.

– Jag skulle önska mig några Zara-butiker, annars trivs jag utmärkt här, säger Coco.

Växande medelklass

Jag frågar dem hur det är att leva ett förmöget liv i en stad där fattigdomen är ständigt närvarande. 

– Det är ett problem som vi alla känner till och man skulle gärna vilja göra något åt det. Men hur? säger Coco.

– Men saker förändras. Förr fanns det bara fattiga och extremt rika. Nu växer en medelklass fram och många som har tjänat pengar kommer från en fattig bakgrund, så förståelsen för dem som har det svårt är större nu, säger Shade Lapido.

SVT:s Korrespondenternas säsongsavslutning handlar om lyx och fattigdom. Sänds i SVT2 14 juni klockan 20.00 och finns samtidigt i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer