Flera städer i Italien har drabbats av ett jordskalv. Foto: TT

De lever med hotet om jordskalv varje dag

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Det har snöat i dagar nu i stora delar av de italienska regionerna Latium, Abruzzo, Molise och Markerna, som ligger ungefär mitt på den italienska halvön. Det 2.900 meter höga bergsmassivet Gran Sasso, ordagrant ”den stora klippan”, är den högsta toppen i bergskedjan Apenninerna som utgör Italiens ryggrad. Hotell Rigopiano, som i natt totalförstördes av en lavin, låg inne i den mäktiga nationalparken kring dessa höga berg.

Kristina Kappelin

Journalist

Det brukar snöa här på vintern, även på låga höjder och det finns gott om skidorter i området. Men detta är första gången sedan 1985 som situationen är dramatisk och den blir direkt livsfarlig på grund av jordskalven.

Ett skalv var femte minut

Sedan den förödande jordbävningen i Amatrice den 24 augusti, då 299 människor omkom, har Institutet för geofysik och vulkanforskning uppmätt omkring 45.000 skalv i dessa trakter. Det innebär ett skalv var femte minut med olika styrka.

De som bor här lever med detta hot dag ut och dag in, i ständig skräck för att nästa skalv ska innebära en katastrof. Många beskriver situationen som om de vore offer för ett odjur som inte ger med sig.

Det går inte att börja röja och bygga upp. Kylan och snön gör det omöjligt och ”monstret” under jordskorpan måste lugna ner sig innan det är lönt att sätta igång med arbetet. Hur lång tid det tar, vet inte ens experterna.

Ruinerna kvar efter åtta år

De centrala delarna av staden l’Aquila ligger fortfarande i ruiner, åtta år efter jordbävningen som krävde 309 människors liv. Det finns ingen logik i det som sker och det går inte att förutse en jordbävning. Skalven rör sig inte i en viss riktning, vissa är svaga, andra är starka och ingen vågar utesluta att det kan komma nya, riktigt kraftiga skalv.

Framförallt Abruzzo och Molise är fattiga regioner, med dåliga vägar och få invånare. På landsbygden bor nästan bara gamla människor året runt. Deras barn har flyttat till storstäderna där jobben finns. På våren och sommaren kommer turister som köper hus här, bland dem många svenskar. Det är billigt och vackert och ursprungligt. De gamla byarna verkar uthuggna ur klipphyllor i bergen.

Sitter som fångar i sina hus

Men att bo här på vintern innebär stora risker. Flera borgmästare i området ropade desperat på hjälp redan i går, eftersom så många små samhällen var helt isolerade efter flera dagars snöoväder, många utan el och vatten. Invånarna sitter som fångar i sina hus och kommer inte ut på grund av snömassorna. Vad händer om någon blir sjuk, om en kvinna ska föda barn, om någon råkar ut för en olycka?

Tiotusentals människor evakuerades redan i höstas och bor på hotell i Rimini, Riccione, Cattolica, längs den adriatiska kusten. Men många vill inte lämna sina hembyar, trots myndigheternas order. Vissa är jordbrukare som måste ta hand om sin boskap. Andra är så djupt rotade att de inte kan tänka sig att flytta, trots de stora riskerna och de svåra förhållandena.

Medan jag skriver arbetar räddningstjänsten på högtryck i förhoppningen att hitta överlevande bland de närmare 30 personer, varav två barn, som befann sig på Hotel Rigopiano när lavinen kom.

Många försöker skotta undan snön

Tre dödsoffer har hittills grävts fram ur den raserade byggnaden. Runtomkring i de drabbade regionerna försöker civilförsvaret, brandmän, militär och frivilliga skotta undan snön i isolerade byar och öppna vägar som blockeras av mindre ras och nedfallna träd.

Snön fortsätter falla, jorden fortsätter att skälva och faran för andra laviner är överhängande.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.