”Fem minuter senare var han död”

Uppdaterad
Publicerad

Invånare begraver döda i bostadsområden och kämpar för överlevnad bland sönderbombade hus. Nya bilder visar misären i belägrade Mariupol där ett hundratusentals människor uppges vara kvar, med mycket begränsad tillgång på vatten, mat, el och värme.

Enligt Mariupols lokala myndigheter har nära 5 000 personer dödats sedan den ryska invasionen inleddes  och 170 000 personer befinner sig fortfarande i staden, rapporterar Reuters. Siffrorna har inte kunnat verifieras.

Före kriget hade staden en befolkning på över 400 000 människor.

Från och med torsdag morgon råder eldupphör i Mariupol, enligt ryska försvarsdepartementet.  Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk meddelar att en konvoj med bussar ska evakuera civila i området. Flera tidigare evakueringsförsök har dock misslyckats efter åtskilliga rapporter om fortsatt beskjutning under andra utlovade eldupphör.

Även den Internationella rödakorskommittén, ICRC, har inlett en hjälpsändning. I ett uttalande på Twitter skriver ICRC att tiotusentals liv hänger på att operationen lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.