Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hennes släktingar ligger under rasmassorna: ”Vi vet att de inte lever, men inte ens döda har de fått komma ut än” Foto: privat och Mustafa Karali/AP

Svenska Filiz har förlorat sina anhöriga och sover i bilen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Filiz Paydas bor i den turkiska storstaden Sanliurfa nära den syriska gränsen. I Adana, fem timmar bort, ligger hennes anhöriga under rasmassorna. Tillsammans med sin kusin har hon övernattat i bilen men efterskalven har hållit dem vakna.

– Varje gång det skakar är vi rädda för att fler hus ska rasa ner, säger hon.

Filiz Paydas och hennes kusin lär få tillbringa flera nätter i bilen då de inte vågar gå in i några hus ännu på grund av efterskalven.

– Jag kan inte tänka klart. Vi sover inte, folk försöker hjälpa de som ligger under rasmassorna men det verkar inte som professionell hjälp kommit hit än så jag är rädd att många gör på fel sätt när de går över rasmassorna.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

I storstaden Adana, fem timmar bort, ligger hennes kusin med sin familj under rasmassorna.

– De bodde i ett höghus på 14 våningar. Vi vet att de inte lever, men inte ens döda har de fått komma ut än, säger Filiz Paydas.

Människor sover utomhus i kylan

Det har varit kallt och regnat hela natten i Sanliurfa där två miljoner människor bor. Människor sover utomhus och affärerna är stängda.

– Om folk har släkt eller känner någon som bor i hus försöker alla flytta dit men resten av oss är ute. Vi tänker inte gå in i husen på några dagar till för vi känner hur det skakar i bilen.

Filiz man är läkare på ett sjukhus i närheten och när hon pratar med honom är nyheterna inte goda.

– Han säger att det kommer in flera döda hela tiden och inte så många levande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Mer i ämnet