Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Natosoldaten Silje, frivilligsoldaten Egidijus Rimkus och befälhavaren Egidijus Papeckys vaktar alla en av Nato:s känsligaste gränser. Foto: SVT/Alex Bolevin

De vaktar Natos akilleshäl: ”Härifrån kan du inte fly, bara stanna och slåss”

Uppdaterad
Publicerad

En gräns på några mil, inklämd mellan ryska Kaliningrad och det ryskallierade Belarus, är Baltikums enda landsförbindelse till övriga Nato. Suwałkikorridoren i södra Litauen anses vara Natos mest utsatta punkt eftersom Baltikum där snabbt skulle bli avskuret vid ett anfall.

I nuläget finns det omkring 1 200 Natosoldater i Litauen. De flesta anlände i slutet av februari och när Rysslands inledde sin invasion av Ukraina var läget minst sagt spänt.

– Det kom lite som en chock, jag hade inte förväntat mig det, säger den norska Natosoldaten Silje som är stationerad i Litauen.

Den akuta oron för ett angrepp har lagt sig, men misstänksamheten mot grannarna i öst är lika konstant som tidigare.

– Du kan bara förvänta dig brutalitet från Ryssland. Vi investerar i vår säkerhet för vi vill ha frihet, säger Egidijus Rimkus från det Litauiska frivilliggardet.

Följ med till det som kallas ”Natos akilleshäl” i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.