En anställd för iväg utrustning efter klimatmötet. Foto: Robert Perry/TT

Det här innehåller nya klimatavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Klimatmötet i Glasgow utmynnade i ett tiosidigt avtal som syftar till att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader i enlighet med Parisavtalet från 2015. Världens samtliga 197 länder står bakom avtalet, men det finns inga straffmekanismer att ta till mot länder som bryter mot det.

Här är några av de mest uppmärksammade delarna av avtalet:

Användning av fossila bränslen

Länderna uppmanas att påskynda utvecklingen och användningen av teknik som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Till skillnad från i tidigare avtal nämns nu direkt behovet av att minska användningen av fossila bränslen.

Formuleringarna mjukades dock upp under resans gång: I ett av de första utkasten stod att både kolkraften och subventionerna av fossila bränslen ska fasas ut. Därefter undantogs kolkraft som har teknik för koldioxidinfångning, och avvecklingskravet för subventionerna begränsades till sådana som är ”ineffektiva”. Och i slutversion står alltså ”fasas ned” i stället för ”fasas ut” i fråga om kolkraften.

Ökat klimatbistånd

Biståndet till klimatanpassning i de fattiga länderna ska fördubblas till 2025 jämfört med 2019. Tidigare löften om 100 miljarder dollar i klimatbistånd per år ska uppfyllas.

Ersättning till drabbade länder

En dialog ska påbörjas om hur länder som drabbats av klimatförändringarna ska kompenseras. Utvecklingsländerna i nätverket G77 krävde mer konkreta löften, men utan att få gehör för detta. Resultatet av dialogen ska stå klart sommaren 2024.

Regler för utsläppshandel

Planerna på en global handel med utsläppsrätter tog ett steg framåt i och med att vissa oklarheter från Parisavtalet rätades ut. Det handlar bland annat om att undvika dubbelräkning, det vill säga att två länder – det som betalar och det som minskar utsläppen – ska kunna tillgodoräkna sig samma utsläppsminskning.

Uppdaterade mål i slutet av 2022

Till klimatmötet i Egypten i slutet av nästa år ska länderna återkomma med uppdaterade mål för utsläppsminskningarna till 2030.

Fler överenskommelser

Vid sidan av klimatavtalet nåddes också ett antal separata överenskommelser:

105 länder lovade att minska sina utsläpp av metan med 30 procent till 2030 jämfört med 2020.

110 länder lovade att stoppa avskogningen till 2030, bland dem Brasilien, Ryssland, Indonesien och Kongo-Kinshasa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.