Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carina Bergfeldt om utvecklingen kring Iran

Debatt i USA om hur – men inte att – iranske generalen dödades

Uppdaterad
Publicerad

I Iran har reaktionerna varit mycket starka efter USA:s dödliga bombattack mot iranske generalmajoren Qassem Soleimani. Draget vållar debatt även i USA – men där handlar det snarare om hur Soleimani dödades än att det hände, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

– I den debatten så är det helt enkelt så att ingen amerikan är ledsen över att den här personen är död, men man frågar sig om det fanns legitima skäl just nu.

Soleimani anses ha varit nyckelpersonen bakom Irans stöd till väpnade grupper runtom i Mellanöstern och USA-debattörer är överens om att han orsakat USA stor skada. Samtidigt beordrade Trump attacken utan att rådfråga kongressen, och man har inte helt offentliggjort sina skäl.

Dubbla känslor hos kärnväljare

Trump har ytterligare spätt på debatten med inlägg på Twitter där Trump öppnar för ”oproportionerliga” tillslag mot iranska mål, inklusive för Irans kultur viktiga platser. Det vore ett brott både mot internationell lag och mot USA:s egna regler för krigföring, säger Bergfeldt.

Frågan är hur mycket det besvärar Trumps kärnväljare. Å ena sidan går drastiska tongångar ofta hem i den gruppen men å andra sidan har de gillat Trumps löften om att avsluta USA:s kostsamma krig.

– Det finns en kortsiktig beundran men ett långsiktigt problem för de här väljarna är helt ointresserade av vad som pågår i Mellanöstern och tycker att USA ska lägga sina resurser på annat, säger Bergfeldt.

”Wag the Dog” återkommer

Attacken sammanfaller också med den pågående riksrättprocessen mot Trump i USA. Från Trumps kritiker har det förekommit jämförelser med komedifilmen Wag the Dog från 1997, där Vita huset fabricerar ett krig för att distrahera från en skandal på hemmaplan, säger Bergfeldt.

– I diskussionen här nämns konstant filmen, att man skapar en situation utrikes för att rikta bort fokus från inrikes. Men det är ingen som går ut och säger att han har startat ett krig för detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer