Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stora barriärrevet visar högsta nivåerna av koralltäcke på 36 år. Foto: Reuters

Delar av Stora barriärrevet återhämtar sig

Publicerad

Stora barriärrevet utanför Australiens sydöstra kust uppvisar tecken på återhämtning. De högsta nivåerna av färgsprakande korall på nära fyra årtionden har uppmätts.

Två tredjedelar av Stora barriärrevet uppvisar nu de högsta nivåerna av koralltäcke på 36 år, enligt Australiens marininstitut. Revet har återhämtat sig snabbare än forskarnas förväntningar, men det är fortfarande sårbart för allt oftare återkommande massblekningar, rapporterar Reuters.

– Resultaten visar att revet fortfarande kan återhämta sig under perioder fria från intensiva störningar. Det som är oroande är att frekvensen av dessa störningar ökar, särskilt masskorallblekning, säger Paul Hardisty, vd för marininstitutet.

Fenomenet korallblekning uppstår när koraller, på grund av höga temperaturer, stöter bort de färgglada alger som lever i dem och som de är beroende av. För att korallerna ska kunna återhämta sig krävs det att vattnet kyls ned snabbt efter en varm period.

Återhämtningen i de centrala och norra delarna av världsarvslistade revet står i kontrast till den södra delen, där korallätande sjöstjärnor står i vägen för återhämtningen, uppger marininstitutet i sin årliga rapport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.