Vilda flasknosdelfiner visslar ofta och mycket. Omkring hälften av visslingarna har en och samma melodi, och den melodin är unik för individen. Men de övriga medlemmarna i delfinflocken härmar ofta den specifika melodin.
Inte medfödd
Forskare har länge misstänkt att delfinernas signaturmelodier fungerar precis som våra namn, och nu har en skotsk-amerikansk forskargrupp kommit fram till att så är fallet, skriver Dagens Nyheter (DN).
-De använder sina signaturvisslingar när de har kommit på avstånd från flocken. Melodin är inte medfödd, utan varje djur lär in den, berättar Vincent Janik, som är verksam vid S:t Andrewsuniversitetet i Skottland, för DN.
Konstgjord version
Forskargruppens rön ska snart publiceras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS. De har studerat en grupp delfiner som lever utanför Sarasota Bay vid Floridas västkust. Just den gruppen har studerats av forskare i över tjugo år.
Det var uppenbart för forskarna att delfinerna kände igen varandras läten. Men för att visa att det verkligen var melodislingan de kände igen, och inte bara den individuella rösten, spelade forskarna in en konstgjord version av ett antal signaturmelodier.
Mycket intelligenta
Delfinerna visade sig reagera även på forskarnas inspelning, men bara om den kom från en nära anhörig. Främmande delfiners signaturmelodier brydde de sig inte om.
Flasknosdelfiner har mycket stora hjärnor, och hör till de mest intelligenta av däggdjuren.
-De håller ihop i flockar, och deras sociala mönster påminner mycket om människornas, säger Vincent Janik.
Delfinernas namn – signaturmelodierna – har en mycket viktig funktion, nämligen att hålla ihop flockarna. Det är en stor utmaning för delfiner att orientera sig i närmiljön, eftersom de har tre dimensioner att hålla reda på och nästan allt bara är blått vatten.