Den lokala djurrättsorganisationen Equinac hittade den döda delfinungen. Foto: AFP/Equinac/TT

Delfinunge dog – nyfikna turister får skulden

Uppdaterad
Publicerad

En delfinunge har dött på en strand i Mojacar i södra Spanien. Delfinungen sköljdes upp vid stranden där den omringades av nyfikna turister som ville röra vid den och ta bilder – i stället för att skaffa hjälp till djuret.

Den lokala organisationen Equinac som arbetar med att bevara valar och delfiner skriver på sin Facebook-sida att de som upptäckte delfinungen på stranden borde ha ringt larmnumret 112 direkt, i stället för att fotografera och röra vid ett uppskrämt och försvagat djur.

– Än en gång kan vi konstatera att människan är den mest irrationella varelse som existerar. De är många som är oförmögna att känna empati med en levande varelse, ensam, rädd, hungrig, utan sin mor och livrädd. Det enda många av er vill, på grund av er egoism, är att fotografera den och röra vid den. Trots att det får djuret att lida av stress, skriver organisationen på sin Facebook-sida.

Turisterna lekte med delfinungen, drog upp den på stranden för att ta bilder och råkade av misstag också täcka över djurets andningshål – något som troligen stressade djuret så mycket att det sedan dog, enligt Equinac, som skriver att delfiner är mycket känsliga för stress.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.