Krönika: ”Många vi möter är oroliga för demokratin i coronakrisens Brasilien”

Publicerad
Krönika ·

”Demokrati, demokrati” – slagorden ekar från demonstranterna mellan skyskraporna i São Paulos finanskvarter. Coronakrisen har slagit hårt mot Brasilien som nu har flest dödsfall i världen efter USA. Och bland många brasilianare växer även oron för demokratins framtid i världens femte största land.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

I vanliga fall är vägarna från Sydamerikas största flygplats Guarulhos in till centrala São Paulo smockfulla. Under rusningstrafik kan det ta timmar att komma fram. Nu är trafiken på motorleden gles som i en småstad. Här i São Paulo införde guvernören tidigt åtgärder för social distansering – mot presidenten Bolsonaros vilja.

São Paulo har över 20 miljoner invånare och räknar man hela delstaten landar siffran på 46 miljoner. Det här är Latinamerikas viktigaste industriområde och delstatsekonomin är större än grannländerna Argentina, Uruguay, Paraguay och Bolivia tillsammans. Men pandemin har satt Brasiliens ekonomiska motor på sparlåga. São Paulo har drabbats hårt av covid-19 som hittills orsakat över 10 000 dödsfall i delstaten.

Militärer styr hälsoministeriet

Vi har rest landvägen genom delar av Argentina och Brasilien för att komma hit. Och kontrasten mellan länderna är knivskarp. I Argentina kantas resan av vägspärrar där statsanställda i rymdliknande skyddsdräkter kontrollerar resetillstånd och kroppstemperatur. Här i Brasilien

ser vi inget av det. Och skillnaden i dödstal är slående – Argentina har drygt 800, Brasilien över 44 000. Även om man kompenserar för folkmängd så är de bekräftade dödsfallen i Brasilien tio gånger fler än i grannlandet.

En del av förklaringen är att det råder politiskt kaos i Brasilien med öppen konflikt mellan olika delar av statsapparaten. Två hälsoministrar har försvunnit från regeringen efter bråk med Bolsonaro och nu är det militärer som styr hälsoministeriet. Oklara och motsägelsefulla direktiv från myndigheterna har skapat en ohållbar situation som gör det mycket svårt för vanliga brasilianare att orientera sig och följa rekommendationer. För vem ska du tro på? Presidenten? Hälsoministern? Guvernören? Media?

”Vår demokrati är i fara”

De oppositionsgrupper som trotsar smittorisken och protesterar på gatorna anklagar regeringen för att utnyttja pandemin till att urholka demokratin i landet. Regeringsföreträdare har öppet hotat med militärt ingrepp om rättsväsendet går för långt i utredningarna mot presidenten och hans söner.

”Vår demokrati är i fara så det är inte läge att stanna hemma”, säger en ung man till oss.

Men Bolsonaros valdes med flest röster i Brasiliens historia och enligt opinionsundersökningar stöder en tredjedel av befolkningen fortsatt presidenten. Och även anhängarna demonstrerar – för att ekonomin ska öppnas helt, mot högsta domstolen och mot vad de anser vara svartmålning av Bolsonaros styre.

Politisk kris fördjupas

Blyfärgade moln hänger tungt över São Paulo. Brasilien befinner sig i en svår situation med utdragen hälsokris, annalkande ekonomisk recession och politisk konfrontation. Men coronapandemin fungerar fortfarande som ett lock som förhindrar stämningarna från att helt koka över. Och i sociala medier pågår diskussioner om hur lämpligt det är med gatumanifestationer mitt under pågående smittspridning.

Den senaste statistiken tyder på att coronasmittan kan ha nått sin topp i Brasilien och nu planar ut. Långsamt öppnar affärer och köpcentrum igen. Kanske kan samhället börja återgå till något som liknar det normala. Coronakrisen är förhoppningsvis snart över. Men den politiska krisen – den blir bara djupare.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.