Foto: Afolabi Sotunde/Reuters

Demokratin på spel i Nigeria

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

På ena sidan finns sittande president Muhammadu Buhari, en exmilitär som vill bekämpa korruptionen. På den andra sidan står Atiku Abubakar, en stenrik affärsman från oljebranschen, som vill få snurr på Nigerias ekonomi. Men framförallt står demokratin på spel i Nigerias presidentval.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

På ett sätt är kandidaterna väldigt olika, men deras hjärtefrågor är tätt sammankopplade. Antikorruptionsarbetet krävs för att ekonomin ska fungera och korruptionen kan bara fasas ut om ekonomin går åt rätt håll.

Kan bli Afrikas största fungerande demokrati

Det är förstås inte hugget som stucket vem som blir Nigerias president, men viktigare är hur han blir det. Nigeria har chansen att bli Afrikas största fungerande demokrati. Om Atiku Abubakar vinner utan konstigheter har landet bytt president i två demokratiska val i följd.

Sydafrika, som ses Afrikas demokratiska fyrbåk, har gått till val efter val med samma resultat – ANC sitter kvar vid makten. Oavsett vilka korruptionsskandaler som briserat, inte minst kring förre presidenten Jacob Zuma.

ANC:s dominerande position har på många sätt lamslagit demokratiutvecklingen i landet.

Falsk information flödar

En undersökning av CDD, Centre of Democracy and Development, visar att 20 procent av twittrandet inför valet i Nigerias gjordes av botar. Den falska informationen flödar. Exempelvis tvingades Muhammadu Buhari gå ut och förneka att han dött och ersatts av en dubbelgångare från Sudan vid namn Jubril.

Det finns många liknande exempel. Desinformation undergräver förstås demokratin.

På valdagsmorgonen kom också rapporter om skottlossning och explosioner i Maiduguri i nordöstra Nigeria. Misstankarna riktas givetvis mot Boko Haram.

Om trollen i socialmedia, med understöd av terroristernas bomber, lyckas undergräva tilltron till den demokratiska processen spelar det inte så stor roll vem som står som segrare.

Tillsammans 148 år gamla

De två kandidaterna är tillsammans 148 år gamla, medan över hälften av väljarna är under 35. Både Muhammadu Buhari och Atiku Abubakar tillhör den politiska eliten i Nigeria. Det är ett skikt av gamla gubbar som svävar långt ovanför den yngre och mer progressivt tänkande befolkningen.

Förhoppningsvis är detta det sista valet där glappet mellan väljare och kandidater är så stort. Men valet måste ändå vara legitimt för att Nigeria ska kunna ta på sig rollen som ett framtida demokratiskt föredöme i Afrika.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.