Ambassadören Chris Stevens dödades i Benghazi. Foto: Scanpix

USA:s ambassadör i Libyen dödad i attack

Uppdaterad
Publicerad

Raketdrivna granater avfyrades mot USA:s konsulat i Benghazi och byggnaden brann. Enligt inrikesdepartementet dödades ambassadören och två andra amerikaner, samt en fjärde person, under angreppet.

Den amerikanske ambassadören Chris Stevens och de tre ambassadanställda dog efter att beväpnade män avfyrat raketer mot dem, rapporterar Reuters. Enligt al-Jazira ska ambassadören ha dött av att ha inandats rök.

Raketer ska ha avfyrats mot ambassadörens bil när han försökte sätta sig i säkerhet, uppger en libysk säkerhetskälla för Reuters. Enligt källan ska amerikanska myndigheter ha skickat ett militärplan för att flyga kvarlevorna till USA. Ambassadören var på ett kort besök i Benghazi när konsulatet attackerades.

Två av de anställda som dödades var amerikaner som tillhörde säkerhetstjänsten, uppger libyska säkerhetskällor för al-Jazira. Den tredje döde, vars nationalitet ännu inte bekräftats, ska ha varit anställd på konsulatet, enligt tv-kanalen.

En talesman för säkerhetsstyrkorna sade att konsulatets ambassad hade evakuerats och att övrig personal var i säkerhet. Reuters uppgav att tre medlemmar i den libyska säkerhetsstyrkan skadats och förts bort med ambulans.

Protester mot film

Bakgrunden är protester mot en film, producerad av till USA utvandrade egyptiska kristna, som de ansåg vara en hädelse mot profeten Muhammed.

En beväpnad folkmassa attackerade på tisdagskvällen det amerikanska konsulatet och drabbade samman med säkerhetsstyrkor. Konsulatets säkerhetsvakter sköt inifrån byggnaden på angriparna.

Libyens vice inrikesminister Wanis al-Sharif anklagar anhängare till den störtade diktatorn Muammar Gadaffi för att ligga bakom attacken mot konsulatet.

-De var kvarlevor från regimen, sade al-Sharif på en presskonferens som sändes på al-Jazira.

Enligt al-Sharif tydde de vapen angriparna använde sig av att de tidigare stött Gadaffi. Han antydde att attacken kunde vara en hämnd för att Gadaffis tidigare underrättelsechef Abdullah al-Senussi utlämnats från Mauretanien tidigare under månaden.

Vilka åtgärder libyska myndigheter ska vidta står ännu inte klart.

Afghanistan fördömer filmen

Den afghanska regeringen fördömer den ”förolämpande” filmen. Den ”skadar människors känslor i den muslimska världen” och är ”ett kraftigt slag mot fred och samlevnad”, hette det i ett uttalande från landets president, rapporterar AFP.

Filmen har bland annat visats av Floridapastorn Terry Jones, vars koranbränning skapade våldsamma protester i Afghanistan.

* Natten till onsdagen attackerades konsulatet i Benghazi med raketdrivna granater och byggnaden sattes i brand. USA:s ambassadör i Libyen, tre amerikaner och flera libyska anställda dödades.

* Några timmar tidigare hade tusentals demonstranter tagit sig USA:s ambassad i Kairo och rivit ned dess flagga.

* Båda angreppen ska ha utlösts av ett klipp från en film titulerad ”Muslimernas oskuld”, en parodi på berättelser från profeten Muhammeds liv. Skådespelaren som agerar profeten förekommer bland annat i sexscener och förgriper sig på barn.

* Amerikanen Sam Bacile, som beskriver sig som amerikan-israel, ska ha regisserat, skrivit och producerat filmen. I en intervju uppger han att givare från Israel finansierat den.

Källa:TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protester mot anti-islamfilm

Mer i ämnet