Regeringsvänliga aktivister brände bilder på både Greta Thunberg, Rihanna och andra kända personer som uttalat stöd för indiska bönder. Foto: MONEY SHARMA/AFP/TT

Demonstranter i Indien brände bilder på Greta Thunberg

Uppdaterad
Publicerad

Regeringsvänliga aktivister i Indien har bränt bilder på Greta Thunberg. Anledningen är att den svenska klimataktivisten engagerat sig i den konflikt mellan regeringen och stora grupper bönder om en jordbruksreform som pågår för fullt i landet.

Aktivister i Indiens huvudstad New Delhi samlades på torsdagen och brände bilder på svenska Greta Thunberg och flera andra kända personer, däribland Rihanna, rapporterar internationella medier. Ilskan beror på att Thunberg och Rihanna båda två har tagit ställning för de hundratusentals indiska bönder som protesterar mot regeringens jordbruksreformer.

Thunberg har vid upprepade tillfällen gett sitt stöd till bönderna på Twitter, där hon också har länkat till en ”verktygslåda” med förslag på hur den som befinner sig på plats i Indien kan visa sitt missnöje mot lagarna på ett fredligt sätt. Regeringspartiet BJP ser detta som ett bevis för att det finns ”internationella planer” på en attack mot Indien.

Ökande spänningar

Jordbruksreformerna innebär bland annat att företag tillåts köpa grödor direkt från jordbrukarna. Enligt regeringen innebär detta en välbehövlig modernisering, bönderna menar dock att reformerna kommer resultera i att de förlorar den prisgaranti som finns på plats sedan lång tid tillbaka.

Trots flera förhandlingsförsök har parterna inte lyckats komma överens sedan protesterna bröt ut i november förra året. I förra veckan ökade spänningarna efter att en demonstration med tusentals bönder i New Delhi urartade i våldsamheter, något som har fått regeringen att kalla in nationalgardet och spärra av flera demonstrationsplatser i syfte att hindra de flera hundratusen bönder som befinner sig på plats runtomkring New Delhi från att samlas i större grupper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.