Foto: TT

Demonstranter i Ku klux klan-dräkter störde möte

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter iförda Ku klux klan-dräkter häcklade senatorerna inför förhören av konservative justitieministerkandidaten Jeff Sessions, som för 30 år sedan nekades en post som domare på grund av rasistiska kommentarer.

Med en dryg vecka kvar till Donald Trumps installation inleds de obligatoriska senatsförhören med ministrarna. Även om uppfattningen är att 70-årige Sessions kommer att godkännas kan förhören bli stormiga.

Demokrater och olika människorättsorganisationer har varit kritiska till utnämningen av den djupt konservative Sessions och uttryckt oro över hans syn på abort, medborgerliga friheter och invandringsfrågan.

Den demokratiska senatorn Dianne Feinstein uttrycke i samband med förhören sina farhågor över valet av Sessions och anklagade honom för att inte tagit avstånd från den hårt kritiserade förhörsmetoden vattendränkning och hans ifrågasättande av antidiskrimineringslagar.

– Det finns så mycket rädsla, speciellt hos den afroamerikanska delen av befolkningen, och det oroar mig, sade Feinstein.

Sessions ”en fara”

En demokratisk senator, Cory Booker, säger sig till och med vara beredd att vittna emot Sessions under förhören eftersom han anser att denne ”har en hållning och ståndpunkter som jag anser utgör en verklig fara för det här landet”.

Nämnas kan också att Jeff Sessions för 30 år sedan var nominerad till en post som federal domare, men aldrig godkändes av senaten då det kom fram att han fällt rasistiska kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.