Runt om i Myanmar fortsätter människor att protestera, samtidigt som arbetare har gått ut i en landsomfattande strejk till stöd för den avsatta ledaren Aung San Suu Kyi. Foto: Reuters

Demonstranter i Myanmar möts av vattenkanoner

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot förra veckans militärkupp i Myanmar fortsätter. För tredje dagen i rad har människor tagit sig ut på gatorna för att protestera mot militärstyret.

Polisen har använt vattenkanoner i ett försök att skingra tusentals demonstranter i huvudstaden Naypyidaw.

Minst två män rapporteras ha skadats efter att ha besprutats med misstänkt giftigt vatten, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Tidigare under morgonen ljöd biltutor och motorcykelmuller i huvudstaden – ett sätt för hundratals demonstranter att visa sitt missnöje.

Runt om i Myanmar fortsätter människor att protestera, samtidigt som arbetare har gått ut i en landsomfattande strejk till stöd för den avsatta ledaren Aung San Suu Kyi.

– Trots att det är arbetsdag i dag kommer vi inte att gå till jobbet, även om vi får löneavdrag, berättar 28-åriga Hnin Thazin, som arbetar på en klädfabrik, för AFP.

Hon var en av över tusen människor som på måndagsmorgonen samlades i en park i Yangon – på dagen en vecka efter kuppen, då militären grep flera demokratiskt valda ledare och satte dem i husarrest, bland dem Aung San Suu Kyi och president Win Myint.

Även i Myanmars näst största stad Mandalay tågar och skanderar över tusen demonstranter på måndagen.

I helgen demonstrerade tiotusentals på gatorna runt om i Myanmar i de största protesterna hittills sedan militärkuppen.

Militärjuntan har utlyst ett års undantagstillstånd och lovar att sedan hålla nya demokratiska val. Kuppen har mötts av omfattande fördömanden från omvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.