En demonstrant från proteströrelsen försöker göra sin röst hörd framför prokinesiska demonstranter i ett köpcentrum i Hongkong. Bild tagen fredag 13 september. Foto: Vincent Yu/AP/TT

Demonstranter och motdemonstranter slogs i Hongkong

Publicerad

Pekingvänliga demonstranter och demokratiförespråkare har drabbat samman i såväl gallerior som på gatan. Paraplyer ska ha använts som tillhyggen innan Hongkong-polisen fick kontroll på situationen.

”Stöd polisen” och ”Håll modet uppe Kina”. Det är budskapet från de rödklädda prokinesiska demonstranter som, med kinesiska flaggor, har brakat samman med demokratirörelsen i Hongkong. Slagsmålen ska ha skett både i shoppinggallerior och ute på gatan.

Människor ska ha slagits både med nävar och paraplyer innan polisen ingrep. Många personer ska vara frihetsberövade.

Protesterna som inleddes i samband med ett kontroversiellt lagförslag om utlämning av fångar till Fastlandskina – ett förslag som nu har dragits tillbaka – har pågått i hela fyra månader och har skadat Hongkongs ekonomi.

Ska ha misshandlats med kinesiska flaggor

Veckans protester ska ha varit relativt fridfulla, men trots det har det skett våldsdåd. Bland annat rapporterar The Guardian om en video som visar en grupp män som ska ha misshandlat framför allt yngre män med kinesiska flaggor.

Demonstranter på andra sidan har i sin tur samlats för att framföra den inofficiella nationalsången ”Ära till Hongkong” som en direkt pik mot det kinesiska styret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.