Foto: Ronald Verhoeven/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Nya oroligheter i Hongkong – polisen har skjutit tårgas mot demonstranter

Uppdaterad
Publicerad

Kaotiska scener utspelade sig på Hongkongs gator under onsdagen. Bilder visar hur tusentals demonstranter blockerade huvudvägar till regeringshögkvarteret. Polisen sköt tårgas och vattenkanoner mot demonstranter som försökte nå fram till parlamentsbyggnaden. Svenska generalkonsulatet uppmanar svenska medborgare på plats att iaktta försiktighet.

En protestvåg sköljer över den tidigare brittiska kolonin på grund av ett lagförslag som vill göra det möjligt för brottsmisstänkta Hongkong-bor att utlämnas till Fastlandskina.

Hongkongs hårt kritiserade regeringschef Carrie Lam har tidigare sagt att hon tänker fullföra planerna på att behandla lagförslaget trots att det väckt de häftigaste protesterna sedan britterna lämnade över enklaven till Kina år 1997, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

SVT:s korrespondent: ”Tårgas över området”

Under onsdagen tilltog protesterna och nyhetsbyrån Reuters rapporterar att polisen har skjutit tårgas och vattenkanoner och använt pepparsprej mot demonstranter som kastat flaskor och skyddat sig med paraplyer – en symbol för de prodemokratiska aktivisternas kamp. Polisen har tidigare varnat demonstranterna och sagt att de kommer att använda våld.

SVT:s Asien-korrespondent Ulrika Bergsten är på plats i Hongkong.

– Polisen har gjort inbrytningar mot demonstranterna. Demonstranterna tryckte på för hårt mot parlamentsbyggnaden. Polisen har gått till motattack och rivit de här barrikaderna och skjutit ganska mycket rökgranater. Det finns uppgifter om gummiskott mot demonstranter och det är tårgas över området.

Paraplybärande demonstranter har samlats utanför entrén till regeringshögkvarteren i Hong Kong. Foto: TT

Rädda för regimkritiker utlämnas

Människor från olika delar av samhället uppges ha gått med i protesterna, och flera branscher inom näringslivet planerar att gå ut i strejk. Rädslan bland såväl företagare som demonstranter är att det nya lagförslaget gör det möjligt att utlämna personer som är kritiska till den kinesiska diktaturen till fastlandets domstolar.

Det har kommit rapporter från organisationer om att över en miljon människor har gett sig ut på gatorna för att visa sitt missnöje.

Människorättsgrupper i Hongkong har påtalat att lagförslaget borde slopas eftersom de menar att Kinas rättssystem är starkt kontrollerat av kommunistpartiet. De hävdar att tortyr av åtalade, uppgjorda rättegångar och svårigheter att få tag på en försvarsadvokat är vanligt förekommande i landet.

Skjuts upp

Kina tillbakavisar anklagelserna om att man har bristande respekt för mänskliga rättigheter.

Med anledning av de massiva gatuprotesterna skjuter regeringen i Hongkong upp den fortsatta behandlingen av lagförslaget, utan att meddela ett datum, rapporterar TT.

Paraplyer symbol för demokrati

Hösten 2014 restes tiotusentals paraplyer i alla möjliga färger i mångmiljonstaden Hongkong. Under 79 dagar blockerade demonstranter fyrfiliga motorvägar och genomfartsleder med krav på demokrati och rätten att få välja egna politiska kandidater – utan Pekings godkännande. Än i dag symboliserar paraplyet de prodemokratiska aktivisternas kamp i Hongkong och det är därför dagens demonstranter bär paraply.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.