Tusentals demonstrerade i huvudstaden Bagdad på fredagen. Foto: Khalid Mohammed/AP/TT

Demonstranter satte eld på högkvarter i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Regeringskritiska protester har återigen brutit ut i Irak – och över 20 personer ska ha dödats under fredagen. I staden al-Nasiriyya ska tusentals demonstranter ha stormat provinsregeringens högkvarter och satt eld på byggnaden, rapporterar Reuters.

Under fredagen marscherade tusentals demonstranter mot regeringskvarteren i huvudstaden Bagdad. Demonstranterna möttes av säkerhetsstyrkornas vattenkanoner och tårgas.

Minst fem personer ska ha dödats och runt 100 skadats i samband med protesterna i Bagdad under fredagen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Samtidigt ska demonstranter ha brutit sig in i myndighetsbyggnaden i staden al-Nasiriyya, som ligger i provinsen Dhi Qar, och satt eld på byggnaden. Minst sex personer ska ha dödats och 50 skadats i samband med detta, rapporterar Reuters.

I staden Amarah skottskadades sex av de protesterande när de försökte sätta eld på en byggnad som tillhör en lokal shiamilis.

Totalt ska över 20 personer ska ha dödats i samband med protester i Irak under fredagen, rapporterar AP.

Missnöje bakom protester

Det var tidigare i oktober som protesterna bröt ut på grund av allmänt missnöje med korruption, arbetslöshet och undermålig social standard. Det har även förts fram krav på en förändring av det politiska systemet.

Även under torsdagen demonstrerade människor och i ett tv-tal under natten försvarade premiärminister Adil Abd al-Mahdi sin politik och sina reformer. Han sade att demonstranterna har rätt att protestera så länge de gör det ”utan att störa det offentliga livet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.